G20: Obama praat met Poetin over Syrië, Hollande kondigt top over Oekraïne aan

05/09/16 om 09:05 - Bijgewerkt om 11:37

In de marge van de G20 steken Obama en Poetin de koppen bijeen over Syrië en kondigt Hollande een top over Oekraïne aan.

G20: Obama praat met Poetin over Syrië, Hollande kondigt top over Oekraïne aan

Barack Obama, François Hollande en Vladimir Poetin op de G20 in China © AFP

In de marge van de top van de twintig sterkste economieën ter wereld (G20) in het Chinese Hangzhou praat de Amerikaanse president Barack Obama vandaag/maandag met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin over Syrië, zo heeft het Witte Huis meegedeeld en hebben Russische persbureaus gemeld.

De gesprekken tussen beide landen omtrent een wapenstilstand in Syrië lijken in een sukkelstraatje terecht te komen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry raakte het zondag en maandag met zijn Russische collega Sergej Lavrov naar verluidt niet eens - hoewel een akkoord nakend zou zijn geweest.

Kerry vertelde journalisten dat er nog een 'paar harde noten te kraken' zijn en dat er voort wordt gewerkt 'om te zien wat er al dan niet mogelijk is om de kloof te overbruggen'.

Eerder had het CBS News gemeld dat er bijna een akkoord was dat voorzag in militaire samenwerking en samenwerking van de inlichtingendiensten om terreurgroepen in Syrië te bekampen, waarbij Moskou in ruil druk zou zetten op zijn trouwe bondgenoot Bashar al-Assad om niet meer burgers aan te vallen en om humanitaire hulp toe te laten.

Hollande: 'Er komt top tussen Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne'

Ook in de marge van de G20 heeft de Franse president François Hollande een nakende top omtrent de situatie in Oekraïne in het vooruitzicht gesteld. 'Wij zijn overeengekomen in de komende weken een top tussen Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne te organiseren', zei Hollande die deelneemt aan de top in Hangzhou.

Op de G20 was er omtrent Oekraïne beraad tussen Hollande, Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Die laatste praatte zondagavond ook met de Russische president Poetin.

En verder op de G20...

Eerder op de G20:

  1. beloofde Obama al hulp aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om de daders van de poging tot staatsgreep voor het gerecht te brengen,
  2. engageerden de VS en China zich tot het ratificeren van het klimaatakkoord van Parijs,
  3. bleek uit een nota dat ook de andere leiders daar aanwezig dat zouden doen
  4. en zei Europees raadsvoorzitter Donald Tusk dat de limiet van de EU is bereikt wat opvang van vluchtelingen betreft.

Onze partners