Fukushima wil een toekomst zonder kernenergie

© Reuters

Na de kernramp eerder dit jaar wil Fukushima in de toekomst focussen op hernieuwbare energie. De 10 reactoren op haar grondgebied zou ze willen sluiten.

De Japanse provincie Fukushima wil een toekomst zonder nucleaire energie. De provincie heeft de federale overheid en Tokyo Electric Power Co (Tepco) gevraagd de tien reactoren op haar grondgebied te sluiten. Fukushima werd dit jaar getroffen door de zwaarste kernramp in 25 jaar.

De getroffen kerncentrale, Fukushima Daiichi, telde zes reactoren. De centrale raakte eerder dit jaar zwaar beschadigd bij een aardbeving en er volgde een meltdown. De situatie is onder controle, maar het zal nog zowat veertig jaar duren om Daiichi volledig te ontmantelen. De provinciale overheid wil nu ook de andere centrale, Fukushima Daini, sluiten en focussen op hernieuwbare energie. Dat staat in het heropbouwingsplan voor de regio.

Voornaamste doel van het plan is volgens gouverneur Yuhei Sato het opnieuw aantrekken van jonge mensen, die de regio zijn ontvlucht na het ongeval. De Japanse minister van Milieu, Goshi Hosono, wil in Fukushima echter besmette gronden opkopen van burgers om er een tijdelijke opslagplaats voor kernafval te bouwen. Het afval zou er dertig jaar worden gestockeerd. Wat er op langere termijn mee moet gebeuren is nog niet duidelijk. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content