'Fransman die tijdens EK aanslagen wilde plegen viseerde moskee en synagoge'

06/06/16 om 12:50 - Bijgewerkt om 19:32

In Oekraïne is op 21 mei een Fransman opgepakt die in het bezit was van een indrukwekkend arsenaal aan wapens en explosieven en die aanslagen wilde plegen tijdens het Europees kampioenschap voetbal, dat vrijdag start. Dat zegt het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdiensten (SBU).

'Fransman die tijdens EK aanslagen wilde plegen viseerde moskee en synagoge'

De SBU gaf beelden vrij van het moment van de arrestatie © Belga Image

Volgens SBU-baas Vasil Hrytsak plande de man, die door de Franse media werd geïdentificeerd als de 25-jarige Gregoire M. uit Nant-le-Petit in Noord-Frankrijk, maar liefst 15 aanslagen. De man werd opgepakt in het Oekraïense stadje Yahodyn, aan de grens met Polen, terwijl hij in het bezit was van 125 kg TNT-springstof, wapens en ontstekers. Hij wordt vervolgd voor wapensmokkel en terrorisme.

De SBU heeft ook een video vrijgegeven van het moment waarop de verdachte wordt gearresteerd en de wapens waarvan sprake in beslag worden genomen. Op de beelden is ook te zien hoe een tweede persoon wordt overmeesterd.

Ultranationalistisch

Nog volgens Hrytsak waren de motieven van de man van ultranationalistische aard. Hij verduidelijkte dat de Fransman zijn tegenkanting kenbaar maakte jegens 'het beleid van zijn regering wat betreft de massale aankomst van vreemdelingen in Frankrijk, de verspreiding van de islam en de globalisering'.

Vasil Hrytsak

Vasil Hrytsak © Belga Image

De man was in het bezit van een indrukwekkend wapenarsenaal

De man was in het bezit van een indrukwekkend wapenarsenaal © Belga Image

Tot de potentiële doelwitten van de man behoorden onder andere een moskee, een synagoge, een belastingkantoor, snelwegen en bruggen, aldus Hrytsak. Of het EK zelf werd geviseerd, is niet duidelijk.

Oost-Oekraïne

Verder zegt de SBU dat ze de verdachte al sinds december vorig jaar volgt en dat hij onder andere vijf kalasjnikovs, raketlanceerders, grote hoeveelheden munitie en explosieven en ontstekers had ingeslagen.

De man stond in contact met militaire eenheden die strijden in de zogenaamde Donbassregio, de oostelijke regio's Loehansk en Donetsk, waar pro-Russische rebellen actief zijn. (Belga/JH/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners