Fransen staan niet te springen voor politieke terugkeer Strauss-Kahn

03/07/11 om 17:05 - Bijgewerkt om 17:05

Voormalig IMF-topman en Frans presidentskandidaat Strauss-Kahn zag zijn carrière in rook opgaan toen een kamermeisje hem anderhalve maand geleden beschuldigde van 'ongewenste seksuele intimiteiten'. Wanneer nu blijkt dat het verhaal van de kamermeid langs alle kanten rammelt, lijken de Fransen toch niet zo happig op een politieke terugkeer van Strauss-Kahn.

Fransen staan niet te springen voor politieke terugkeer Strauss-Kahn

© Reuters

De affaire DSK kan nog het best vergeleken worden met een soap. Wat er exact gebeurde in kamer 2806 van het New Yorkse Sofitel zullen wij buitenstaanders nooit met juiste zekerheid weten. En de vraag is of dat wel moet? Wat wel duidelijk wordt, is dat de kamermeid niet helemaal de waarheid sprak en geld eiste voor haar 'seksuele gunsten', aldus de New York Post. Nadat Strauss-Kahn dit weigerde zou er wat geduw en getrek aan te pas gekomen zijn die de blauwe plekken zouden verklaren. Bizarre telefoontjes van het kamermeisje met een drugskoerier en leugens waarom ze niet onmiddellijk melding maakte van de aanrading lijken haar nu de das om te doen.

Na die recente ontwikkelingen is het huisarrest van Strauss-Kahn opgeheven en is de man op borg vrijgelaten. Of de aanklager nog een zaak heeft, is op dit moment nog niet duidelijk. Strauss-Kahn moet alvast tot nader order in de Verenigde Staten blijven.

Peiling

Maar hoe reageren de Franse bevolking en politici? Zien zij een politieke terugkeer van de man zitten? Een enquête in opdracht van de Franse krant Le Parisien toont dat de Fransen toch niet helemaal overtuigd zijn over een politiek eerherstel. Voor 49 procent van de ondervraagden mag en kan Strauss-Kahn terugkeren, 45 procent ziet hem liever niet meer op het politieke toneel. Voor 49 procent van de Fransen is het ook niet nodig dat de kalender voor het kiezen van de socialistische presidentskandidaat wordt aangepast.

Tot op vandaag heeft Strauss-Kahn zich niet uitgelaten over zijn verdere carrière. Zijn advocaten zouden hem trouwens verboden hebben hierover ook maar met één woord te reppen. Niets is onmogelijk en dus is ook een politieke terugkeer van Strauss-Kahn niet uitgesloten. (INM)

Onze partners