Fransen kunnen nieuwe president kiezen

22/04/12 om 09:20 - Bijgewerkt om 09:20

Nicolas Sarkozy en François Hollande zo goed als zeker naar tweede ronde.

Fransen kunnen nieuwe president kiezen

© AFP

In Frankrijk zijn de stembureaus geopend voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. In de peilingen ligt de socialist François Hollande, de grote favoriet, voor op aftredend president Nicolas Sarkozy.

De stembureaus zijn open van 8 tot 18 uur, in de grote steden blijven ze nog twee uur langer open. De eerste officiële resultaten worden vrijgegeven nadat de laatste stembureaus dicht zijn.

Tien kanidaten

De in totaal zowat 44,5 miljoen stemgerechtigde Fransen kunnen kiezen tussen tien kandidaten. Als geen van die kandidaten in de eerste ronde meer dan 50 procent haalt, dan volgt er een run-off over twee weken, op 6 mei.

Uit de laatste peilingen blijkt dat Hollande tijdens de eerste ronde een lichte voorsprong zou behalen op zijn rivaal Sarkozy, met 28 procent tegenover 26 procent. Het is zo goed als zeker dat beiden aan de tweede ronde zullen deelnemen, aangezien de kandidate voor extreemrechts, Marine Le Pen, 14 à 17 procent van de stemmen achter haar naam zou krijgen. Le Pen moet strijden voor de derde plaats met de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon. De centrist François Bayrou zou volgens de peilingen 11 procent van de kiezers achter zich krijgen.

Analisten waarschuwen echter voor de gevolgen van een lage opkomst bij de verkiezingen: bepaalde instituten verwachten namelijk dat meer dan een kwart van de Fransen niet zal gaan stemmen.

Socialist

Wint favoriet Hollande (57) de verkiezingen, dan wordt hij de eerste linkse president van Frankrijk sinds François Mitterand (1981-1995). (AFP/KVDA)

Onze partners