Franse terreurverdachte 'Ik verijdelde aanslag'

20/06/15 om 00:11 - Bijgewerkt om 00:17

De Algerijn Sid Ahmed Ghlam, die in april werd opgepakt omdat hij een aanslag plande tegen een kerk in een buitenwijk van Parijs, ontkende voor de rechter dat hij een aanslag had willen plegen. Hi had er juist één verijderd, zei hij.

Franse terreurverdachte 'Ik verijdelde aanslag'

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve meldde dat in deze zaak nog twee mensen zijn gearresteerd © AFP

"Hij erkent in Villejuif geweest te zijn op 19 april 2015, samen met een andere persoon. Maar hij heeft uitgelegd wat hij heeft gedaan om die dag een aanslag te vermijden", verklaarden zijn advocaten Mathieu de Vallois, Gilles-Jean Portejoie en Christian Benoît. Ze gaven geen details.

Sid Ahmed Ghlam was bij de ordediensten gekend voor zijn radicale opvattingen van de islam. Hij werd op 19 april opgepakt nadat hij zelf de hulpdiensten had gebeld omdat hij gewond was. Hoe hij precies verwond geraakte, is niet duidelijk.

Dode vrouw

In zijn studentenkamer en bij zijn auto troffen de agenten een omvangrijk wapenarsenaal aan, met verschillende kalasjnikovs, kogelvrije vesten, munitie en handgeschreven documenten over potentiële doelwitten.

Een jonge vrouw werd die 19de april in Villejuif doodgeschoten in haar wagen, volgens de onderzoekers is het DNA van de verdachte daar aangetroffen. Ze menen dat Ghlam samen met een medeplichtige handelde. Diens identiteit is niet bekendgemaakt, de verdachte bevindt zich momenteel waarschijnlijk in Syrië.

Begin juni maakte de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bekend dat er in deze zaken nog twee arrestaties waren gebeurd.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners