Franse soldaten beschuldigd van kindermisbruik in Centraal-Afrikaanse Republiek

29/04/15 om 21:17 - Bijgewerkt om 21:17

De VN heeft bevestigd dat ze in 2014 een onderzoek gevoerd heeft naar "ernstige beschuldigingen van seksuele uitbuiting en seksueel misbruik van kinderen door Franse militairen" in de Centraal-Afrikaanse Republiek, in de periode voor de VN-missie in het land.

Franse soldaten beschuldigd van kindermisbruik in Centraal-Afrikaanse Republiek

Een Franse soldaat in de Centraal-Afrikaanse Republiek © Reuters

Volgens adjunct-woordvoerder van de VN Farhan Haq is een VN-verantwoordelijke geschorst omdat hij in juli 2014 de resultaten van dat onderzoek aan de Franse autoriteiten doorgespeeld heeft, tegen de procedures in. Het rapport dat door de VN-medewerker, zonder overleg met zijn oversten, doorgegeven werd aan Parijs, bevatte nog de namen van slachtoffers, getuigen en onderzoekers, hetgeen hen in gevaar zou kunnen brengen.

De verantwoordelijke in kwestie, wiens identiteit door de VN niet vrijgegeven werd, is met administratief verlof met behoud van loon gestuurd, in afwachting van de uitkomst van een intern onderzoek over de "ernstige schending van de procedures".

Strengste sancties

De VN-missie Minusca werd pas in september 2014 ontplooid in de Centraal-Afrikaanse Republiek, terwijl de zaak Franse militairen betreft van de operatie Sangaris. Het Franse gerecht heeft van zijn kant een vooronderzoek geopend naar de zaak.

et Franse ministerie van Defensie liet woensdag weten dat "de strengste" sancties zullen volgen voor de Franse soldaten, wanneer zou blijken dat de verdenking van seksueel misbruik van een tiental kinderen in de Centraal-Afrikaanse Republiek tussen december 2013 en juni 2014 bevestigd wordt. (Belga/TE)

Onze partners