Franse soldaat beschuldigd van kindermisbruik in Burkina Faso

04/07/15 om 00:56 - Bijgewerkt om 01:00

Een Franse soldaat is in Parijs in beschuldiging gesteld voor het aanranden van twee jonge meisjes in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Hij werd vrijgelaten in afwachting van zijn proces.

Franse soldaat beschuldigd van kindermisbruik in Burkina Faso

Franse militairen in buurland Mali © REUTERS

De 38-jarige soldaat maakte deel uit van een speciale anti-terreureenheid in Burkina Faso. Hij zou zondag aan het zwembad van een hotel in Ouagadougou twee meisjes van drie en vijf jaar betast hebben. Hij wordt ook beschuldigd van het nemen van videobeelden met pornografisch karakter. De beschuldigde was bij de feiten "in een erg dronken toestand".

Het parket had gevraagd om hem op te sluiten, maar daar ging de magistraat niet op in. Een andere Franse militair die ook opgepakt was, is nog niet in staat van beschuldiging gesteld. De man werd vrijgelaten.

Onder water

Uit de eerste elementen van het onderzoek blijkt dat een Burkinese vrouw aan het zwembad in gesprek zou zijn geraakt met de Franse soldaten, waarop ze hen thuis uitnodigde voor een drankje. Eén van de twee mannen zou daar echter zijn camera zijn vergeten, waarop de moeder de beelden van haar dochters ontdekte. De scènes waren onder water gefilmd.

De vrouw trok naar de Franse ambassade om klacht in te dienen. De twee soldaten werden door de legerleiding geschorst. Woensdag zijn ze ter plaatse ondervraagd en die nacht gerepatrieerd naar Parijs.

Enkele maanden geleden waren er al klachten over seksueel misbruik door dertien Franse militairen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Daar zouden 6 meisjes tussen 9 en 13 jaar de slachtoffers zijn.

In het noorden van Afrika zijn momenteel zo'n 3.000 Franse soldaten gestationeerd in het kader van een anti-terreuroperatie.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners