Franse regering wil noodtoestand verlengen tot juli

Bernard Cazeneuve © AFP

De ministerraad in Frankrijk heeft een wetsontwerp aangenomen dat de noodtoestand in het land verlengt tot en met 15 juli 2017, na de parlements- en presidentsverkiezingen.

Het parlement buigt zich dinsdag over het wetsontwerp, donderdag is het de beurt aan de senaat. Sinds de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 is de noodtoestand in het land van kracht.

De regering zal ‘het parlement vragen de noodtoestand met zeven bijkomende maanden te verlengen, tot en met 15 juli’, zei eerste minister Bernard Cazeneuve, na de ministerraad die uitzonderlijk plaatsvond op een zaterdag.

De twee rondes van de presidentsverkiezingen vinden plaats op 23 april en 7 mei 2017. Op 11 en 18 juni vinden de parlementsverkiezingen plaats. ‘Deze periode van electorale campagne, die natuurlijk talrijke openbare bijeenkomsten zal kennen, kan helaas ook een context vormen van een verhoogd risico op aanslagen’, zei Cazeneuve.

Dat de noodtoestand tot in juli zou duren, moet de nieuwe president en het nieuwe parlement dan weer de nodige tijd bieden om de situatie in te schatten, vooraleer een eventuele bijkomende verlenging wordt beslist. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content