Franse regering keurt wetsontwerp boerkaverbod goed

19/05/10 om 15:07 - Bijgewerkt om 15:07

Het ontwerp verbiedt het dragen van het kledingstuk in het openbaar.

De Franse regering heeft woensdag het wetsontwerp goedgekeurd dat het dragen van een boerka in het openbaar verbiedt. De tekst zal in juli in het parlement besproken worden.

Het ontwerp werd goedgekeurd ondanks de reserve van juristen tegen de tekst. De Franse Raad van State had eerder negatief geadviseerd over een totaal boerkaverbod.

Volgens de RvS is er geen onbetwistbare juridische basis voor. Ze meent wel dat de verplichting om het gezicht onbedekt te laten uit veiligheidsredenen op sommige plaatsen gerechtvaardigd is.

Het wetsontwerp bepaalt dat niemand in het openbaar kledij mag dragen die bedoeld is om het gezicht te verbergen. Op overtredingen staan boetes van 150 euro.

Een groot deel van de linkse oppositie in Frankrijk vindt het ontwerp onuitvoerbaar en vraagt dat het advies van de RvS zou worden gevolgd.

Het dragen van de boerka of nikab (die enkel de ogen vrijlaat) heeft volgens de overheid maar betrekking op 2.000 vrouwen in Frankrijk, op een totaal van vijf tot zes miljoen moslims.

Lees meer over:

Onze partners