Franse regering François Hollande voor de helft vrouwelijk

16/05/12 om 20:10 - Bijgewerkt om 20:10

De regering van de Franse president François Hollande telt 34 ministers en staatssecretarissen, waarvan de helft vrouwen: een primeur voor Frankrijk.

Franse regering François Hollande voor de helft vrouwelijk

© Reuters

De Franse president François Hollande heeft twee partijveteranen op sleutelposten in de regering van premier Jean-Marc Ayrault benoemd.

Voormalig premier Laurent Fabius (65) wordt minister van Buitenlandse Zaken. Gewezen minister voor Europese aangelegenheden, en de campagneleider van Hollande, Pierre Moscovici (54) krijgt de portefeuille van Economie en Financiën toevertrouwd.

Manuel Valls, die de rechterzijde van de PS vertegenwoordigd, komt op Binnenlandse Zaken terecht. De portefeuille Justitie is voor Christiane Taubira. Voorts wordt Michel Sapin (60), een vertrouweling van Hollande, minister van Werk en moet de 49-jarige Arnauld Montebourg, die tot de linkerflank van de PS wordt gerekend, zich aan de "herindustrialisering" wagen. De 64-jarige Bretoen Jean-Yves Le Drian wordt minister van
Defensie.

Gender-paritair?

De Franse regering telt 34 ministers en staatssecretarissen, waarvan 17 - de helft dus - vrouwen. Een primeur voor Frankrijk en meteen een waargemaakte verkiezingsbelofte van Hollande. Hij beloofde immers dat zijn regering het allereerste gender-paritaire Franse kabinet zou zijn, met 17 mannen en even zo veel vrouwen. Kleine kanttekening: met uitzondering van Justitie blijven alle belangrijke portefeuilles in mannenhanden.

Martine Aubry

Opvallende afwezige is de partijleidster van de Franse socialisten, Martine Aubry. Zij bevestigde eerder al dat ze geen deel zou uimaken van de nieuwe regering. Ook al zijn zij en Hollande geen echte vrienden, ze stonden tegen elkaar voor de socialistische nominatie, toch werd verwacht dat ze als geste een ministerpost zou krijgen, zo schrijft het Eindhovens Dagblad.

Aubry staat voor de linkervleugel van de socialistische partij.

Cohabitation

Onduidelijk is hoe lang deze regering in het zadel blijft. In juni staan immers parlementsverkiezingen op het menu en een niet uit te sluiten conservatieve zege om de zitjes in de assemblée zou een vertimmering van de regeringsploeg noodzakelijk kunnen maken.

Dat kan dan leiden tot een zogenaamde 'Cohabitation', waarbij de meerderheid in het parlement van andere signatuur is dan de president. Dat maakt regeren vanzelfsprekend minder evident. (Belga/SD)

Dit is zijn de ministers in de Franse regering:

Laurent Fabius, Buitenlandse ZakenVincent Peillon, Onderwijs Christiane Taubira, Justitie Pierre Moscovici, Economie, Financiën en Buitenlandse Handel Marisol Touraine, Sociale Zaken en Gezondheid Cécile Duflot, Huisvesting en Gelijkheid der Rechtsgebieden Manuel Valls, Binnenlandse Zaken Nicole Bricq, Milieu, Duurzame Ontwikkeling en Energie Arnaud Montebourg, "Redressement productif" (Herstel van de

productie) Michel Sapin, Werk, Werkgelegenheid en sociale dialoog Jean-Yves Le Drian, Defensie Aurélie Filippetti, Cultuur en CommunicatieGeneviève Fioraso, Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek Najat Vallaud-Belkacem, Vrouwenrechten en regeringswoordvoerster Stéphane Le Foll, Landbouw Marylise Lebranchu, Staatshervorming, Decentralisering en

Openbaar Ambt Victorin Lurel, Overzeese Gebieden Valérie Fourneyron, Jeugd, Sport en Onderwijs

Onze partners