Franse reddingsactie mislukt: mogelijk twee soldaten en gijzelaar gedood in Somalië

12/01/13 om 16:03 - Bijgewerkt om 16:03

Een reddingsactie van de Franse geheime diensten om een Franse gijzelaar in Somalië te bevrijden, is desastreus afgelopen.

Franse reddingsactie mislukt: mogelijk twee soldaten en gijzelaar gedood in Somalië

© AFP

Een reddingsactie van de Franse geheime diensten om een Franse gijzelaar in Somalië te bevrijden heeft aan minstens één soldaat het leven gekost. Mogelijk zijn nog een tweede soldaat en ook de gijzelaar omgekomen.

Denis Allex werd in juli 2009 in Somalië ontvoerd door islamisten van de radicale militie Al-Shabab. De bedoeling van de operatie was om hem in de nacht van vrijdag op zaterdag te bevrijden uit de handen van zijn gijzelnemers in Bulo Marer, zo'n 120 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Mogadishu.

Over de precieze afloop bestaat onduidelijkheid. Volgens de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian is, naast 17 gijzelnemers, minstens één Franse soldaat gedood. Een tweede is vermist en alles wijst er volgens de minister op dat Allex tijdens de operatie door gijzelnemers geëxecuteerd werd.

Al-Shabab beweert echter dat Allex nog leeft maar dat hij "binnenkort berecht zal worden."

De operatie in Somalië kwam er enkele uren nadat Franse troepen een militaire operatie waren gestart in Mali om de regering te steunen tegen de opmars van islamitische rebellen.

Lees meer over:

Onze partners