Franse presidentsverkiezingen worden toch nog bitsig

30/04/12 om 07:55 - Bijgewerkt om 07:55

Met een dubieus document dat de voormalige Libische dictator Khaddafi moet linken aan Sarkozy en een plots optreden van de gevallen IMF-topman Dominique Strauss-Kahn dreigen de Franse presidentsverkiezingen in de laatste rechte lijn dan toch nog bitsig te worden.

Volg de Franse presidentsverkiezingen zondag 6 mei LIVE via Knack.be en je bent als eerste op de hoogte wie de nieuwe president van Frankrijk wordt

Terwijl beschuldigingen vanop twee fronten dit weekend Nicolas Sarkozy in de verdediging drongen, maakt de zetelende president wel een beetje van zijn achterstand goed in de pelingen.

Een peiling geeft de socialistische kandidaat bij de Franse presidentsverkiezingen François Hollande 53 procent van de stemmen in de twee ronde, tegen 47 procent voor Nicolas Sarkozy. Voor Hollande betekent dit een daling met een procentpunt, voor Sarkozy een stijging met een procentpunt in vergelijking met de peiling van 22 april.

Khaddafi
Intussen heeft Moussa Koussa, de gewezen chef van de buitenlandse inlichtingendienst van Libië, het document over Libische financiering voor de presidentscampagne van Nicolas Sarkozy in 2007 als vals bestempeld. Koussa, die in 2011 naar Europa vluchtte, verklaarde aan het Franse persbureau AFP dat de verhalen over de steun vervalsingen zijn.

Zaterdag publiceerde de Franse nieuwssite Mediapart documenten, ondertekend door Koussa, waaruit moet blijken dat het regime van Moammar Khaddafi er mee instemde 50 miljoen euro uit te trekken om de campagne van Sarkozy voor de presidentsverkiezingen van 2007 te ondersteunen.

"Ongegrond", zegt Koussa hierover. President Sarkozy zelf noemde de beschuldigingen lasterlijk.

Dominique Strauss-Kahn
Sarkozy haalde ook hard uit naar voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn. Die had in de Britse krant The Guardian gezegd dat zijn val georchestreerd werd door politieke tegenstanders, lees het kamp van Sarkozy.

Een jaar geleden zag het er nog naar uit dat de Franse socialisten DSK naar voor zouden schuiven als presidentskandidaat en uitdager van Sarkozy. Hij zegt dat hij daarop het doelwit werd van de Franse geheime diensten die de opdracht kregen om hem onderuit te halen.

In Parijs was al langer geweten dat DSK een levensgroot probleem heeft met zijn libido. Mensen die gelinkt zijn aan Sarkozy zouden het kamermeisje in New York aangespoord hebben om klacht in te dienen tegen DSK wat de oorzaak van zijn val werd.

Sarkozy vindt die beschuldigingen 'laag bij de grond'. 'DSK moet het fatsoen hebben om te zwijgen.'

Ségolène Royal
Ook de socialisten zitten verveeld met de uitspraken van Strauss-Kahn. 'Hij maakt geen deel uit van de campagne,' zei François Hollande. Ségolène Royal, de vorige socialistische presidentskandidate deed daar nog een schepje bovenop. 'Hij is niet gewenst.'

Woensdagavond treden de twee presidentskandidaten met elkaar in debat op de Franse televisie. Het wordt het enige debat waarin de twee elkaar ontmoeten voor de verkiezingen op zondag 6 mei.

Terwijl het debat in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen een eerder makke bedoening was, waarbij de kandidaten erg op de vlakte bleven, belooft het er nu hard aan toe te gaan. (AFP/EE)

Onze partners