Franse president François Hollande overweegt tweede ambtstermijn: 'Het gaat niet goed maar het gaat beter'

15/04/16 om 01:39 - Bijgewerkt om 01:39

De Franse president François Hollande, die nooit slechter scoorde in de peilingen, gaat op het einde van het jaar bekendmaken of hij zich kandidaat stelt voor een tweede ambtstermijn in 2017.

Franse president François Hollande overweegt tweede ambtstermijn: 'Het gaat niet goed maar het gaat beter'

De Franse president François Hollande © AFP

Dat heeft hij donderdagavond gezegd tijdens een televisiedebat op de zender France 2.

"Ik ben een politiek gestart die tot resultaten leidt en tot nog meer resultaten zal leiden", zo zei Hollande. "Ik zal vragen beoordeeld te worden op de kwestie van de werkloosheid", zo herhaalde de president toen hij herinnerd werd aan zijn voornemen om zich geen kandidaat te stellen voor een tweede ambtstermijn, als hij er niet in zou slagen de werkloosheid in Frankrijk terug te brengen naar 10 procent.

Gaat het dan nu goed? wilde een journalist weten. "Neen, het gaat beter", antwoordde de president, "Dat is niet hetzelfde".

'Zeker weten'

De vraag of hij tijdens zijn presidentschap fouten heeft gemaakt, beantwoordde hij met "zeker weten". "In 2012 hadden we nog sneller kunnen gaan". En: "Ik had de Fransen nog meer op de hoogte moeten brengen van de ernst van de situatie die ik aantrof."

Ook betreurde hij dat hij geen bijkomend politiek overleg heeft georganiseerd over de omstreden arbeidswet. Het wetsvoorstel lokt hevig verzet uit van de linkerzijde en de jongeren, die donderdag nog in verschillende steden manifesteerden.

Volgens een peiling die donderdag gepubliceerd werden, wil driekwart van de Fransen niet dat François Hollande zich in 2017 kandidaat stelt, en beoordeelt 87 procent van de Fransen zijn presidentschap als negatief.

(Belga/RR)

Onze partners