Franse premier: 'Het is niet meer mogelijk zoveel asielzoekers in EU op te vangen'

25/11/15 om 03:09 - Bijgewerkt om 03:26

De Europese Unie moet duidelijk zeggen dat het "niet meer mogelijk" is om zoveel asielzoekers op het eigen grondgebied op te vangen. Voor de Syrische oorlogsvluchtelingen moet in de buurlanden naar een oplossing worden gezocht. Dat zegt de Franse premier Manuel Valls.

Franse premier: 'Het is niet meer mogelijk zoveel asielzoekers in EU op te vangen'

Manuel Valls © AFP

"We kunnen niet nog meer vluchtelingen in Europa opvangen, dat is niet mogelijk", aldus de sociaaldemocratische premier Manuel Valls. Valls zei dit tijdens een "informele ontmoeting" met journalisten in Matignon, de officiële residentie van de premier. De Duitse krant Süddeutsche Zeitung brengt verslag uit van wat de premier tijdens die informele ontmoeting heeft gezegd.

In de nasleep van de terreuraanslagen in Parijs pleit Frankrijk voor een stevigere controle van de Europese grenzen. Parijs is daarnaast ook voorstander van een PNR-systeem (passenger name records), waarmee de passagierslijsten van internationale hogesnelheidstreinen en Europese vluchten gecontroleerd kunnen worden.

'We hebben genoeg van Europa'

"De controle van de buitengrenzen van de Europese Unie is essentieel voor de toekomst van de EU. Als we die grenzen niet controleren, zullen de mensen zeggen: 'we hebben genoeg van Europa'."

"Europa moet oplossingen vinden waardoor de migranten in de buurlanden van Syrië opgevangen kunnen worden", zegt de premier nog.

Zondag vindt in Brussel een Europees-Turkse top plaats over de vluchtelingencrisis. Er ligt een plan van de Europese Commissie op tafel waarbij Turkije 3 miljard euro krijgt voor de opvang van vluchtelingen op zijn eigen grondgebied. Momenteel wordt het grote deel van Syrische vluchtelingen al opgevangen in buurlanden van Syrië, zoals Turkije, Libanon en Jordanië.

(Belga/RR)

Onze partners