Live Franse premier: 'Aanslagen zijn gepland en georganiseerd vanuit Syrië'

13/11/15 om 23:52 - Bijgewerkt op 16/11/15 om 13:39

De link tussen ons land en de aanslagen in Parijs wordt steeds duidelijker. In Molenbeek is er een nieuwe politieactie (volg al het nieuws over Parijs en Molenbeek vanaf nu hier). Ondertussen is na een paniekerige avond de rust in Parijs min of meer teruggekeerd. Franse vliegtuigen voeren bombardementen uit op Raqqa, de hoofdstad van Islamitische Staat.

Franse premier: 'Aanslagen zijn gepland en georganiseerd vanuit Syrië'

© EPA

 • Simon Demeulemeester

  Volg het nieuws verder in onze LIVE over de politieactie in Molenbeek

  Wij sluiten deze LIVE over de aanslag in Parijs af, en volgen het nieuws verder op in een LIVE over de nieuwe politieactie in Molenbeek. Die vindt u hier.

 • Kevin Van der Auwera

  Frankrijk wil radicale moskeeën sluiten en verenigingen opdoeken

  In Frankrijk moeten moskeeën en radicale verenigingen gesloten worden, waar 'een inbreuk wordt gepleegd op de waarden van de Republiek'. Dat heeft premier Manuel Valls maandagmorgen op de zender RTL aangekondigd. 'We handelen op alle fronten met grote vastberadenheid', zei Valls.

 • Kevin Van der Auwera

  Turkije 'waarschuwde Frankrijk voor terrorist Mostefaï'

  Turkije heeft Frankrijk het voorbije jaar twee keer gewaarschuwd voor één van de jihadisten die zich opblies bij de aanslagen in Parijs. Ankara kreeg echter geen enkel antwoord. Dat heeft een Turkse regeringsfunctionaris laten optekenen.

  Volgens de functionaris werd de Franse politie in december 2014 en juni 2015 geïnformeerd over Omar Ismaïl Mostefaï, één van de aanvallers van de concertzaal Bataclan.

  Mostefaï kwam in 2013 Turkije binnen, via de provincie Edirne, aan de grens met Bulgarije en Griekenland. 'We hebben echter geen spoor van zijn vertrek', luidt het.

  Turkije stootte in december 2014 voor het eerst op zijn naam, als deel van een onderzoek dat Ankara voerde naar vier andere jihadistische verdachten op vraag van Frankrijk.

  Turkije heeft al vaak gefungeerd als toegangspoort voor strijders die in Syrië willen gaan vechten.

  Mostefaï werd geboren in de Parijse voorsteden. Volgens François Molins werd hij verschillende keren veroordeeld voor kleinere misdrijven. Hij was bij het gerecht ook bekend voor zijn radicalisering sinds 2010, maar was 'nooit betrokken' bij een terrorismedossier, aldus de procureur van Parijs. (Belga)

 • Kevin Van der Auwera

  Politieactie in Molenbeek

  Volg het laatste nieuws over de nieuwe politieactie in Molenbeek via deze link.

 • Kevin Van der Auwera

  Minuut stilte in Europa

  Op dit moment wordt een minuut stilte gehouden, op vraag van de Europese leiders, voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs.

 • Kevin Van der Auwera

  Verdachte Salah opgepakt in Molenbeek?

  Er zijn geruchten dat speciale eenheden van de politie in Sint-Jans-Molenbeek een woning zijn binnengevallen waar de voortvluchtige Abdeslam Salah zich schuilhield. Volgens VTM is hij de man die is aangehouden, maar dat is verre van zeker.

 • Kevin Van der Auwera

  Politieactie in Molenbeek

  In de Delaunoystraat in Molenbeek is een nieuwe politieactie aan de gang. De straat is afgezet en er is een grote politiemacht op de been. Speciale politie-eenheden zijn aanwezig. Er zijn geruchten over een schietpartij, maar die zijn niet bevestigd.

 • Kevin Van der Auwera

  'Vierde geïdentificeerde dader was een van de aanvallers in Le Bataclan'

  In totaal zijn nu vijf daders van de aanslagen van vrijdagavond geïdentificeerd. De nieuwste naam is Samy Amimour, geboren in 1987 in Parijs en woonde in Drancy. Hij was naar verluidt bekend bij de veiligheidsdiensten wegens een terreurzaak in 2012, meldt Le Monde. Ahmad Al-Mohammad is de naam op het paspoort dat is gevonden bij de kamikaze aan het Stade de France, maar de authenticiteit van dat paspoort is nog niet bevestigd. Hij werd geboren in 1990 in het Syrische Idlib. Van de drie eerder geïdentificeerden woonde één in Frankrijk: Omar Ismaël Mostefai. De twee anderen waren Fransman maar woonden in België, de 20-jarige Bilal Hafdi in Brussel, de 31-jarige Brahim Abdelslam in Sint-Jans-Molenbeek. Lees meer.

 • Kevin Van der Auwera

  Molenbeekse schepen: 'Je kan wijken niet opkuisen met de Kärcher'

  De Molenbeekse schepen Jan Gypers (Open VLD) vindt dat de radicalisering in zijn gemeente dringend aangepakt moet worden. Hij legt de schuld van het probleem vooral bij de vorige burgemeester: '20 jaar Moureaux betekent 20 jaar niet interveniëren. Maar wat 20 jaar de tijd heeft gehad om te kiemen en zich te ontwikkelen kan nu niet in één keer omgedraaid worden. Ook kan je die wijken niet zomaar opkuisen met de Kärcher, zoals sommigen zeggen. Dat werkt contraproductief', zei hij op Radio 1.

 • Kevin Van der Auwera

  'Vierde en vijfde dader geïdentificeerd'

  De Franse onderzoekers hebben intussen een vierde en een vijfde dader van de aanslagen in Parijs geïdentificeerd, maar meer informatie ontbreekt voorlopig. Enkel van de vierde verdachte is bekend dat hij uit de buurt rond Parijs komt.

 • Kevin Van der Auwera

  Manifestaties in marge klimaattop Parijs 'worden zonder twijfel geannuleerd'

  De VN-klimaatconferentie die op 30 november begint in Parijs, zal zich concentreren op en beperken tot de onderhandelingen. Voor manifestaties en concerten in de marge van de conferentie is er geen plaats. 'Die zullen zonder twijfel geannuleerd worden,' zei de Franse premier Manuel Valls op de Franse radiozender RTL.

  Volgens Valls kan er geen sprake van zijn om de klimaatconferentie af te blazen na de aanslagen van vorige vrijdag in Parijs. 'Alle staats- en regeringsleiders van de planeet zullen hier zijn en aan de hele wereld een boodschap van steun en solidariteit met Frankrijk brengen. Geen enkele staats- of regeringsleider heeft ons gevraagd om deze afspraak uit te stellen.'

 • Kevin Van der Auwera

  Reynders pleit voor globaal plan in aanpak radicalisering

  Wat ons land betreft, pleit minister Reynders (MR) voor een betere uitwisseling van inlichtingen en voor een nieuw overkoepelend plan in de strijd tegen de radicalisering. Alleen zo'n 'globaal plan' - waarbij alle overheden, alle betrokken steden en gemeenschappen betrokken worden - zal op termijn zijn vruchten afwerpen, meent hij.

 • Kevin Van der Auwera

  Reynders: 'Veeleer dan op militair vlak, ligt de oplossing op politiek vlak'

  In Brussel komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken samen om zich over de kwestie Syrië te buigen. Het spreekt voor zich dat de aanslagen in Parijs daarbij aan bod zullen komen. Onze minister Didier Reynders herhaalt dat de oplossing op politiek vlak ligt, veeleer dan op militair vlak. 'Militaire acties tegen Daesh (IS) alleen zullen het niet oplossen,' zei hij op Radio 1. 'De enige oplossing is een politieke oplossing waarbij alle betrokken partners aan tafel zitten, met naast de Verenigde Staten en Rusland ook landen als Turkije, Saudi-Arabië en Iran'. Alleen op die manier kan er volgens Reynders gestreefd worden naar een 'stabilisatie van de situatie in Irak en Syrië'.

 • Kevin Van der Auwera

  'IS, jullie mogen ons verwachten'

  De hackersgroep Anonymous heeft de Islamitische Staat de oorlog verklaard in een videoboodschap.

  Anonymous

  Anonymous © BELGA

 • Kevin Van der Auwera

  'Meer dan 150' huiszoekingen in heel Frankrijk

  De Franse autoriteiten hebben in islamistische milieus in heel Frankrijk tientallen huiszoekingen verricht. Premier Manuel Valls sprak over 'meer dan 150 huiszoekingen' sinds de aanslagen van vrijdag. Die passen in de strijd tegen het terrorisme, en staan niet in verband met de terreuraanslagen in Parijs.

  In Toulouse richtten de huiszoekingen zich tegen islamistische milieus in de wijk waar de terrorist Mohamed Merah leefde. Die schoot in 2012 in de regio rond Toulouse zeven mensen dood, onder wie drie kinderen en een leerkracht aan een Joodse school. Merah werd uiteindelijk door de politie uitgeschakeld. In Lyon waren er vijf arrestaties. Er werden ook wapens in beslag genomen, waaronder een raketlanceerder, kogelvrije vesten, pistolen en een kalasjnikov. Volgens de krant Le Dauphiné Libéré werden in Grenoble en enkele aangrenzende gemeentes twaalf mensen opgepakt. Er zouden wapens en geld in beslag genomen zijn.

  De Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls.

  De Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls. © IMAGEGLOBE

 • 'We gaan lang met deze bedreiging moeten leven'

  De Franse premier Manuel Valls stelt dat Frankrijk zich moet voorbereiden op nieuwe aanslagen. Het land kan "in de dagen en weken die komen" nog getroffen worden door terrorisme, luidde het. "We gaan lang met deze bedreiging moeten leven." Valls zegt ook dat de aanslagen in Parijs vanuit Syrië werden "georganiseerd, bedacht en gepland".

 • Steven Vandeput: 'Tonen dat het ons menens is'

  België is niet van plan zijn deelname aan de militaire acties tegen IS terug te schroeven. "We moeten tonen dat het ons menens is", zo zegt minister van Defensie Steven Vandeput in het VRT-radioprogramma De Ochtend. Volgens de N-VA-minister moet IS militair "op de knieën gedwongen worden". Loopt ons land door zijn betrokkenheid in de strijd tegen IS een verhoogd risico op aanslagen zoals in Parijs? "Ons land is een doelwit zoals alle landen in het westen doelwitten zijn", reageert defensieminister Vandeput. IS kan volgens Vandeput ook best op verschillende manieren aangepakt worden. Hij verwijst naar de pogingen om diplomatieke oplossingen te vinden, maar daarnaast is militair ingrijpen noodzakelijk. "IS is niet zomaar een staat. Het is een groep terroristen die je op de knieën moet dwingen".

 • Rudi Rotthier

  'Verband tussen terreurcel in Verviers en Parijs'

  Volgens De Standaard leggen de Belgische veiligheidsdiensten een verband tussen de mislukte aanslagen die de terreurcel begin dit jaar in Verviers beraamde en de aanslagen in Parijs. Dat verband is volgens de krant Abdelhamid Abaaoud (29), die wordt beschouwd als het brein achter de terreurplannen van de cel in Verviers.

  Bilal Hadfi, de 20-jarige Fransman die zich opblies aan het Stade de France, woonde in Brussel, en Ibrahim Abdeslam, die zich opblies in de brasserie Comptoire Voltaire, woonde in Sint-Jans-Molenbeek. "Abdeslam en allicht ook Hadfi zijn vrienden van de beruchte Abdelhamid Abaaoud", aldus De Standaard. "Abdeslam en Abaaoud pleegden in 2010 en 2011 samen criminele feiten in Brussel. Abaaoud, ook al geboren en getogen in Sint-Jans-Molenbeek, is de meest gezochte terrorist van België".

  Hij wist te ontkomen tijdens de politieactie tegen de cel in Verviers en is sindsdien spoorloos verdwenen. "De veiligheidsdiensten", aldus De Standaard, "vermoeden nu dat Abaaoud na de mislukte aanslagen in Verviers ook de aanslagen in Parijs heeft georganiseerd".

  Abdelhamid Abaaoud

  Abdelhamid Abaaoud © VTM

Onze partners