Franse politie wacht aan verkeerde luchthaven: drie terreurverdachten op vrije voeten

Plaats waar Mohammed Merah zich verschanste en waar hij uiteindelijk werd gedood © Reuters

Na een samenloop van flaters zijn drie gezochte Syriëgangers, die door Turkije teruggestuurd werden, op vrije voeten in Marseille. De Franse politie wachtte aan de verkeerde luchthaven.

Twee van de drie hadden banden met de Franse “scooterterrorist” Mohammed Merah, die in 2012 vanop zijn scooter 7 mensen doodde, waarvan 3 kinderen, aan een joodse school in de Franse stad Toulouse. De ene, Imad Djebali, was een jeugdvriend van Merah, en werd in 2009 wegens terreurdaden tot vier jaar gevangenis veroordeeld. Een tweede, Abdelouad Baghdali, was de schoonbroer van Merah, en was ook verwikkeld in jihadistische bewegingen. De derde, Gael Maurize, werd als lid van een jihadistische groepering gevolgd door de veiligheidsdiensten. In februari trokken de drie naar Syrië waar ze deel gingen uitmaken van wat tegenwoordig Islamitische Staat heet.

Daar beviel het hen niet zo, en in de loop van augustus meldden ze zich “ontgoocheld” aan de Turkse grens met de vraag of ze aan de Franse autoriteiten konden worden overgedragen. Na 3 weken opsluiting wegens overtreding van de Turkse verblijfsregels was de overdracht geregeld. De Turken zouden hen op een vlucht naar de Parijse luchthaven Orly zetten.

Verwonderd

Dat was zonder de commandant van de vlucht gerekend, die vond dat de Turken niet de juiste papieren voorlegden. Hij weigerde de drie aan boord te laten komen. Waarop de Turkse autoriteiten beslisten ze op de eerstvolgende vlucht naar Frankrijk te zetten, met bestemming Marseille. Ze lieten evenwel na de Franse autoriteiten hiervan op de hoogte te stellen.

Terwijl de Franse politie, massaal aanwezig, kon vaststellen dat de drie niet op de vlucht zaten die in Orly landde, stapten de drie ongemoeid in Marseille van boord. Volgens de advocaat van een van hen, die door de krant Le Monde werd ondervraagd, waren ze op zijn minst verbaasd, “bien étonnés”, dat ze niet aangehouden werden, en staan ze ter beschikking als iemand ze nodig heeft.

De politie heeft een aanhoudingsmandaat uitgevaardigd. Geen van de drie heeft zich tot dusver gemeld.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content