Franse parlement keurt verlenging noodtoestand met zes maanden goed

Het Franse parlement heeft in de nacht van dinsdag op woensdag ingestemd met de verlenging van de noodtoestand in Frankrijk tot eind januari 2017.

Het Franse parlement heeft in de nacht van dinsdag op woensdag ingestemd met de verlenging van de noodtoestand in Frankrijk tot eind januari 2017. Dat gebeurde zes dagen na de aanslag in Nice, die aan 84 mensen het leven kostte. Het wetsvoorstel moet nu nog worden goedgekeurd door de Senaat, die de tekst woensdag zal behandelen.

De noodtoestand is al sinds november, na de aanslagen in Parijs, van kracht en zou normaal gezien aflopen op 26 juli, had president François Hollande aangekondigd op de vooravond van de nationale feestdag. Na de aanslag in Nice, op de nationale feestdag, kondigde de regering van de socialistische premier Manuel Valls aan dat ze die toch met drie maanden wilde verlengen. Dat werden er afgelopen nacht zes, de regering gaf daarmee toe aan een eis van de conservatieve oppositie.

Het debat in het parlement ging er bij momenten verhit aan toe. De oppositie eiste zelfs een parlementair onderzoek naar het bloedbad. Premier Valls wees er daarbij op dat “elke verdeeldheid ons een beetje kwetsbaarder maakt”. De noodtoestand maakt het de politie onder meer mogelijk om huiszoekingen op eender welk moment uit te voeren, of de gegevens van computers en gsm’s raadplegen, allemaal zonder een bevel van de onderzoeksrechter. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content