Franse minister onder vuur omdat ze niet meezong met Marseillaise

15/05/14 om 10:35 - Bijgewerkt om 10:39

De Franse minister van Justitie, Christian Taubira (PRG) wordt door de oppositie tot ontslag gedwongen. Haar fout: ze zong niet mee met de Marseillaise tijdens een herdenking van de afschaffing van de slavernij.

Franse minister onder vuur omdat ze niet meezong met Marseillaise

Franse minister van Justitie Christiane Taubira © Reuters

De extreemrechtse politica Marine Le Pen (Front National) heeft het ontslag geëist van Christian Taubira, de minister van Justitie. Ook oppositieleider Jean-François Copé (UMP) geeft aan dat haar positie onhoudbaar is geworden. Reden hiervoor: tijdens een herdenking van de afschaffing van de slavernij, zong ze niet mee met het Franse nationale volkslied, de Marseillaise.

Tijdens een officiële herdenking ter ere van de afschaffing van de slavernij, toonde een heleboel Franse ministers zich present. Naast speeches, weerklonk de Marseillaise. De televisiebeelden lieten zien hoe premier Manuel Valls (PS), en de burgemeester van Parijs Anne Hidalgo (PS), stilletjes meezongen. Taubira daarentegen keek voor zich uit zonder mee te zingen.

"Aftreden", twitterde de rechtse UMP'er Geoffroy Boulard onmiddellijk. En ook Marine Le Pen was er als de kippen bij om haar ongenoegen te uiten, meldt RTL.

Karaoke

De minister verdedigde zich: "Ik geloof nu eenmaal niet in karaoke op een podium. Sommige momenten vragen stilte uit respect voor wat herdacht wordt", aldus Taubira. Maar deze uitspraak wakkerde de discussie aan. Oppositieleider Jean-François Copé reageerde door te stellen dat hij enorm "gechoqueerd is net als miljoenen Fransen. De nationale hymne vergelijk je niet met karaoke", klonkt het.

Opvallend niet alle ministers worden even hardhandig aangepakt. Ook de minister van Onderwijs Benoît Hamon (PS), zong niet mee tijdens de herdenking en zelfs de kaken van president François Hollande (PS) bleven stijf op elkaar tijdens de nationale hymne. Toch kregen deze mannen het niet aan de stok met de oppositie. Evenmin werden zij door het slijk gehaald op Twitter.

Italiaanse minister

Taubira werd in het verleden al vaker hardhandig becommentarieerd door rechts, onder meer omwille van haar inzet om het homohuwelijk door het parlement te krijgen. Ook zou ze de criminaliteit niet hardhandig genoeg aanpakken.

Frankrijk is niet het enige land waar een zwarte minister extra hard wordt aangepakt. De eerste Italiaanse donkerkleurige minister Cécile Kyenge is bijna dagelijks het slachtoffer van een racistische aanval. Zij werd reeds vergeleken met een Orang-oetan en kreeg bananen toegestopt toen ze een toespraak wilde starten.

Lees meer over:

Onze partners