Franse krant Le Monde staat te koop

02/06/10 om 17:57 - Bijgewerkt om 17:57

Het dagblad kampt met zware financiële problemen.

Het eerbiedwaardige Franse dagblad Le Monde heeft zware financiële problemen en staat volgens de Britse krant The Times zelfs te koop. De journalisten van Le Monde, nu nog mede-eigenaars van het blad, dreigen hun onafhankelijkheid te verliezen. Le Monde eindigde de laatste tien jaar steeds in het rood en boekte vorig jaar een verlies van maar liefst 25 miljoen euro. Bovendien heeft de krant nog 125 miljoen euro schulden, waarvan 25 miljoen volgend jaar al terugbetaald moet worden aan de bank BNP Paribas.

Het Franse dagblad nam daarom zijn toevlucht tot enkele opvallende acties die de kas moesten spekken, zoals een promotieactie met 20 erotische klassiekers van onder anderen Casanova en Markies de Sade. De acties bleken niet succesvol en de krant, samen met de website en het tv-blad Télérama, staan nu te koop.

Naast twee Franse bieders brachten ook het Italiaanse mediaconcern l'Espresso, het Spaanse Prisa en de Zwitserse persgroep Ringier al een bod uit op de krant. De potentiële kopers moeten het fiat van de journalisten van Le Monde krijgen. De Vereniging van Journalisten van Le Monde bezit immers 52 procent van de aandelen, waardoor zij de belangrijkste beslissingen kan nemen.

De journalisten zullen na de overname wellicht niet langer over de meerderheid van de aandelen beschikken. Gilles van Kote, voorzitter van de journalistenvereniging van Le Monde, blijft echter optimistisch over de onafhankelijkheid van de journalisten.

'We zullen proberen om een ondoordringbare muur op te trekken tussen de aandeelhouder en de inhoud van de krant om het vertrouwenscontract dat er is tussen Le Monde en zijn lezers in stand te houden.'

Lies Naert/The Times

Lees meer over:

Onze partners