Franse Fukushima-cartoon veroorzaakt diplomatiek relletje

De Japanse premier Shinzo Abe © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Japan kan niet lachen met een Franse cartoon, waarin wordt verwezen naar de kernramp in Fukushima. De Japanse regering dient een formele klacht in bij de Franse ambassade in Tokio.

Japan is niet blij met een cartoon die is gepubliceerd in het Franse weekblad Le Canard Enchainé. Het plaatje laat twee worstelaars zien met extra armen en benen. Het blad legt zo een link tussen de Olympische Spelen van 2020 en de nuclaire ramp die plaatshad in Fukushima.

Het satirische Franse weekblad Le Canard Enchainé heeft een cartoon gepubliceerd, waarop misvormde sumoworstelaars te zien zijn, met op de achtergrond de verwoeste kerncentrale in Fukushima. “Dankzij Fukushima is sumo nu een olympische sport”, luidt het onderschrift.

Kwetstend

Op een andere tekening zijn twee mensen te zien met beschermende kleding aan en een Geigerteller in de hand. Ze staan voor een zwembad. In de begeleidende tekst staat dat de faciliteiten voor de watersporten alvast gebouwd zijn in Fukushima.

De cartoons verschenen naar aanleiding van de toekenning van de Olympische Spelen van 2020 aan Tokio.

De Japanse kabinetschef Suga is niet te spreken over deze cartoons. Hij zegt dat deze grappen kwetsend zijn voor de slachtoffers van de kernramp. “Zulke journalistiek geeft een verkeerd beeld, de problemen van vervuiling zijn wel degelijk van de baan”, citeert Bloomberg Suga. De Japanse regering dient een formele klacht in bij de Franse ambassade in Tokio.

Eerder liet de Japanse premier Shinzo Abe weten aan het Internationaal Olympisch Comité dat de situatie rond de kerncentrale onder controle is en dat de spelen daardoor niet zullen worden beïnvloed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content