‘Franse expertise kan van pas komen in dossier-Syrië’ (Jan Wouters)

© Reuters

Professor Internationaal Recht Jan Wouters (KU Leuven) denkt niet dat Frankrijk gebruik zal maken van zijn voorzitterschap van de Veiligheidsraad om zijn stempel te drukken op het dossier Syrië .

Maar het netwerk van de Franse diplomatie in zijn voormalige kolonies kan volgens Wouters wel van nut zijn.

Vanaf 1 augustus zal Frankrijk gedurende een maand het roterende voorzitterschap van de Veiligheidsraad opnemen. De Veiligheidsraad is het enige orgaan van de Verenigde Naties dat bindende beslissingen kan nemen.

Franse ex-kolonies

De verwikkelingen in Syrië, Mali en Libanon komen alle drie op de agenda van de VN-Veiligheidsraad de komende maand. Opmerkelijk is dat de landen in kwestie drie gewezen kolonies van Frankrijk zijn.

Expertise en netwerken

Volgens Jan Wouters zijn die historische banden tijdens het Franse voorzitterschap niet belangrijker dan anders. “Maar de Raad zal wel een beroep kunnen doen op de Franse expertise en waardevolle netwerken als het over die landen gaat.”

Taakverdeling “Er heerst in de Veiligheidsraad sowieso een soort informele taakverdeling waardoor bijvoorbeeld de voormalige Franse kolonies aan Frankrijk worden toevertrouwd. Daar verander het voorzitterschap niets aan”, legt Wouters uit.

Permanent lid

Het feit dat Frankrijk een van de vijf permanente leden is van de Veiligheidsraad speelt wel een belangrijke rol in het voorzitterschap. Net als China, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Rusland, kan het met zijn vetorecht elke beslissing blokkeren.

Geen extra bevoegdheden

Dat vetorecht is belangrijker dan het voorzitterschap, zegt professor Wouters. “De rol van een voorzitter van de Veiligheidsraad is beperkt: naast het organiseren van de vergaderingen en het ordenen van de agendapunten beschikken de voorzittende landen niet echt over eigen bevoegdheden.” (SVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content