Franse erkenning Libische oppositie zorgt voor wrevel bij EU

© Belga

De démarche van het Elysée ontlokte nogal wat negatieve commentaren bij de Europese buitenlandministers.

De Franse erkenning van de Libische oppositie kan niet op een Europese consensus rekenen. Dat zegt minister van

Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) na afloop van informeel beraad met zijn Europese collega’s.

Luttele tijd voor aanvang van het beraad bereikte de Europese buitenlandministers vanuit Parijs het bericht dat Frankrijk de Nationale Transitieraad had erkend als de enige legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk. Frankrijk stuurt ook een ambassadeur naar Benghazi.

Te vroeg

Vele ministers herinnerden eraan dat men in het internationale recht geen partijen, maar staten erkent. “Het volstaat niet te zeggen dat je tegen Khaddafi bent om meteen internationale erkenning te krijgen. Daarvoor moeten ook andere voorwaarden gerespecteerd worden”, lichtte Vanackere toe. Dat neemt volgens de minister niet weg dat Europa met de Libische oppositie wil praten. “Maar voor een duidelijke erkenning is het nog te vroeg”, zei hij.

Ook het Europees parlement pleitte donderdag voor de internationale erkenning van de oppositie in Libië. Het halfrond wil dat de hoge vertegenwoordigster voor het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton “banden aanknoopt” met de Nationale Transitieraad en “het proces opstart om die betrekkingen een officieel karakter te geven”.

Intussen zijn alle lidstaten van de Europese Unie het er volgens Vanackere wel over eens dat het regime van Muammar Khaddafi ten einde loopt en het “point of no return” heeft bereikt. “Dat punt wordt bereikt wanneer iemand op zijn eigen bevolking begint te schieten”, stelde de minister.

Vliegverbod

De Europarlementsleden vragen tevens dat de EU-lidstaten een vliegverbod voorbereiden om te voorkomen dat Kadhafi de bevolking zou aanvallen. Die optie ligt volgens Vanackere op tafel, maar er moet volgens hem op “een zorgvuldige manier over nagedacht worden”.

“Een no fly zone is niet zomaar een verkeersbord neerzetten dat stelt dat er niet gevlogen mag worden. Dat betekent dat je militaire inzet wil en dat je desnoods luchtinstallaties wil bombarderen of vliegtuigen uit de lucht wil schieten om dat verbod af te dwingen”, legde Vanackere uit.

België koppelt net als andere EU-lidstaten een “no fly zone” aan een aantal voorwaarden. Het initiatief zou gedekt moeten worden door een beslissing van de Verenigde Naties en zou op instemming moeten rekenen van landen van de Arabische Liga. Ook moet op één of andere manier duidelijk zijn dat het Libische volk zelf vragende partij is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content