Franse defensieminister: Honderden islamisten gedood in Mali

06/02/13 om 02:27 - Bijgewerkt om 02:27

"Verschillende honderden" islamitische rebellen zijn al gedood sinds Frankrijk begin januari een militair offensief lanceerde in Mali. Dat zegt de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian.

Het is voor het eerst dat Frankrijk een schatting vrijgeeft over het dodentol in Mali. De rebellen zouden gestorven zijn door luchtaanvallen en in grondgevechten met Franse en Malinese soldaten, aldus Le Drian.

Terugtrekking vanaf maart

Intussen heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, in een interview verklaard dat de Franse aanwezigheid in het land afgebouwd kan worden "vanaf maart, als alles gaat zoals voorzien."

Momenteel nemen in Mali zo'n 4.000 Franse soldaten deel aan de opdracht.

"Frankrijk voelt zich niet geroepen om lang te blijven in Mali. Het zijn de Afrikanen en de Malinezen zelf die de veiligheid, de territoriale integriteit en de souvereiniteit van het land moeten waarborgen", aldus Fabius. "Daarom gaan we, geleidelijk aan, de fakkel doorgeven aan Misma (de internationale missie onder Afrikaanse leiding in Mali nvdr.). Wij blijven wel aanwezig in het noorden, waar nog steeds brandhaarden van terroristen zijn."

De Afrikaanse strijdmissie moet op termijn 6.000 soldaten tellen, onder wie 2.000 Malinezen.

Biden

Maandag braken de Franse president François Hollande en de Amerikaanse vicepresident Joe Biden nog een lans voor een VN-vredesmacht in Mali. Na besprekingen in Parijs zei Biden dat hij met Hollande het erover eens is dat de door de Afrika geleide missie tegen de islamitische rebellen dringend onder de vleugels van de VN moet komen. De missie zou dan een "vredesoperatie" worden, zei Hollande. (Belga/TV)

Onze partners