Live Franse buitenlandminister noemt Boris Johnson 'een leugenaar met zijn rug tegen de muur'

11/07/16 om 15:24 - Bijgewerkt op 14/07/16 om 16:18

Theresa May is beëdigd als de nieuwe Britse premier die het Verenigd Koninkrijk door de brexitscheiding moet leiden. Haar eerste taak is het samenstellen van een nieuwe regering, waarin Boris Johnson een topministerpost gekregen heeft. Volg het LIVE.

Franse buitenlandminister noemt Boris Johnson 'een leugenaar met zijn rug tegen de muur'

© REUTERS

- Boris Johnson is de nieuwe Britse minister voor Buitenlandse Zaken

- May roept nieuwe post in het leven: brexit-minister

- Herlees hier de eerste toespraak van Theresa May als premier

 • Naomi Skoutariotis

  Andrea Leadsom nieuwe minister voor Milieu

  Andrea Leadsom, de voormalige kandidaat-premier, is benoemd tot minister van Milieu.

 • Naomi Skoutariotis

  Franse buitenlandminister noemt Johnson 'leugenaar met zijn rug tegen de muur'

  De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault heeft zich op radio Europe 1 kritisch uitgelaten over zijn nieuwe Britse collega, Boris Johnson.

  'Ik maak me geen zorgen over Johnson', antwoordde hij op een vraag van de presentator, 'maar je kent zijn stijl en methode. Tijdens de brexitcampagne heeft hij de Britten veel leugens verteld en nu staat hij met zijn rug tegen de muur.'

 • Naomi Skoutariotis

  'Ik zou Johnson niet vertrouwen met mijn hond, laat staan met het land' (video)

  Op Channel 4 vond er een discussie plaats over de veelbesproken nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson. Zijn competentie werd bediscussieerd. 'We moeten realistisch zijn, tijdens de Olympische Spelen in 2012 was Johnson een zeer goede ambassadeur', wierp iemand op. Waarbij haar tafelgenoot opwierp: 'Ik zou Boris Johnson niet eens vertrouwen met mijn hond, laat staan met het land na het referendum.'

  Bekijk hier het fragment:

 • Leadsom op de koffie

  May's voormalige tegenstander om David Cameron op te volgen, Andrea Leadsom, zit op dit moment in Downing Street 10. Welke ministerpost zij zal krijgen, is nog niet duidelijk.

  "Andrea Leadsom niet langer kandidaat om Cameron op te volgen"

  "Andrea Leadsom niet langer kandidaat om Cameron op te volgen" © BELGA

 • Grayling krijgt Transport

  Chris Grayling, huidig voorzitter van het House of Commons en campagneleider van premier May, wordt minister van Transport. Eerder was hij minister van Justitie.

 • Kerry waarschuwt Johnson

  Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft al contact opgenomen met zijn nieuwe Britse collega Boris Johnson. Om hem geluk te wensen, maar Kerry liet ook meer dan duidelijk verstaan dat de VS 'een redelijke en matige' benadering van de brexit ondersteunt.

 • Hunt blijft, nieuwe voorzitter House of Lords

  Wat al even in de lucht hing voor Jeremy Hunt (foto), is nu ook bevestigd: hij blijft minister van Gezondheid. Ook het House of Lords, de Britse senaat, heeft een nieuwe voorzitter. Barones Natalie Evans, lid van het House sinds 2014, komt aan het hoofd van het parlement te staan.

  Jeremy Hunt

  Jeremy Hunt © BELGA

 • Merkel: 'Ik verheug me erop om samen te werken met May'

  Duits bondskanselier Angela Merkel heeft premier May inmiddels al uitgenodigd voor een gesprek. 'Ik verheug me erop om met haar samen te werken', zei ze. Over de nieuwe buitenlandminister, Boris Johnson, gaf ze geen commentaar. 'Het is onze taak om nauw samen te werken met al onze bevriende landen. Er zijn nog veel problemen op te lossen. Wij blijven dus samenwerken met het Verenigd Koninkrijk zoals we dat altijd al hebben gedaan.'

  Merkel nodigt Theresa May uit naar Duitsland

  Merkel nodigt Theresa May uit naar Duitsland © BELGA

 • Onderwijs en Justitie bekend

  Justine Greening wordt de nieuwe minister van Onderwijs. Eerder vervulde ze enkele minder belangrijke functies in de regering, zoals Internationale Ontwikkeling en Transport.

  Elizabeth Truss, onder Cameron minister van Milieu, krijgt met Justitie een zware portefeuille onder haar hoede.

  Jeremy Hunt blijft volgens waarnemers waar hij is als minister van Gezondheid.

 • Ook aan meneer May wordt gedacht

  Sarah Brown, echtgenote van voormalig Brits premier Gordon Brown, wenst Philip, de man van de nieuwe premier May, veel geluk in zijn nieuwe rol.

 • De verliezers

  Met Michael Gove en Nicky Morgan zijn er nu al vier ministers zeker dat ze niet meer mogen terugkomen in het kabinet-May. Ook George Osborne en John Whittingdale, respectievelijk ministers van Financiën en Cultuur onder Cameron, kregen hun C4. Het lijkt erop dat Theresa May de grove borstel door haar kabinet haalt.

 • Geen Gove in regering-May

  Michael Gove, minister van Justitie in de regering-Cameron, krijgt met zekerheid geen plaats in het kabinet van May. Volgens kenners wil May duidelijk het hele Cameronnetwerk ontmantelen en een frisse wind door het kabinet laten waaien. Ook Nicky Morgan, minister van Onderwijs onder Cameron en vertrouweling van Gove, valt volgens Laura Kuenssberg, de politieke redacteur van de BBC, uit de boot.

  Michael Gove

  Michael Gove © BELGA

 • Kevin Van der Auwera

  Zo schoffeerde de nieuwe Britse buitenlandminister Boris Johnson de wereld

  De benoeming van Boris Johnson als nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken een verrassing noemen, is een understatement. De voormalige burgemeester van Londen heeft in het verleden al verschillende regeringsleiders, minder bekende mensen en hele volkeren beledigd. De Britse krant The Independent maakte een overzicht...

 • Bart Osaer

  'De brexit heeft meteen haar ouders verslonden'

  Het politieke einde van de architecten van het brexitreferendum kan het begin zijn van het einde van de brexit. Dat zegt Marc De Vos, directeur van denktank Itinera. 'Exit brexit', dus.

  Nigel Farage

  Nigel Farage © REUTERS

 • De nieuwe regering tot nu toe

  Er geraken steeds meer leden bekend van de nieuwe Britse regering. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk al een minister voor Defensie, Financiën, Binnen- en Buitenlandse Zaken. Die laatste, Boris Johnson, is de grootste verrassing, al kwam de ministerpost rond de Brexit ook onverwacht. Een compleet overzicht van alles wat bekend is over de regering vindt u hier.

  Boris Johnson benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken

  Boris Johnson benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken © BELGA

 • Simon Demeulemeester

  'De brexiteers in Mays regering zullen gedwee knikken'

  Dat de regering van de nieuwe Britse premier Theresa May enkele felle eurosceptici bevat, is geen verrassing, schrijft Harry De Paepe. 'Eens euroscepticus, altijd euroscepticus'

  De 'brexit-ministers' van Theresa May: Liam Fox, Boris Johnson, Philip Hammond.

  De 'brexit-ministers' van Theresa May: Liam Fox, Boris Johnson, Philip Hammond. © Belga

 • Kevin Van der Auwera

  Wie komt op Gezondheid, Onderwijs, Werk en Pensioenen?

  Kersvers premier Theresa May deelde woensdag al enkele ministerposten uit, met Boris Johnson op Buitenlandse Zaken als opvallendste. Verder benoemde ze Amber Rudd tot haar opvolgster als minister van Binnenlandse Zaken, Philip Hammond tot minister van Financiën en Michael Fallon tot minister van Defensie. David Davis wordt de 'brexitminister', Internationale Handel ging naar Liam Fox. Vandaag zal May haar kabinet verder vorm geven, met namen voor de ministerposten Gezondheid, Onderwijs, Werk en Pensioenen.

  David Davis

  David Davis © Belga Image

Onze partners