Franse Buitenlandminister Fabius ziet rol voor Syrisch regime in strijd tegen IS

27/11/15 om 09:11 - Bijgewerkt om 10:11

Voor de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, kunnen de troepen van het Syrische regime een rol spelen in de strijd tegen de terreurgroep IS.

Franse Buitenlandminister Fabius ziet rol voor Syrisch regime in strijd tegen IS

© Belga

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, ziet een rol voor de troepen van het Syrische regime in de strijd tegen de jihadistische groep Islamitische Staat (IS). Dat heeft hij voor het eerst gezegd.

'Om tegen IS te strijden, zijn er twee reeksen maatregelen: bombardementen en grondtroepen, die de onze niet kunnen zijn, maar die troepen zijn van het Vrije Syrische Leger (oppositie), Arabische soennitische troepen, en waarom niet troepen van het regime', verklaarde Fabius op de radio RTL.

Het 'eerste' militaire doel blijft Raqqa, het bastion van IS in Syrië en doelwit van intensieve bombardementen van de Russische en Franse luchtmacht. 'Het is het zenuwcentrum van Daesh (Arabisch acroniem voor IS), van waar de aanslagen tegen Frankrijk zijn vertrokken', aldus Fabius.

Lot Bashar al-Assad

Zijn verklaringen komen na de ontmoeting tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Franse president François Hollande in het Kremlin in Moskou. Rusland en Frankrijk kondigden hun intentie aan hun aanvallen in Syrië tegen IS te 'coördineren en op te voeren', ondanks hun uiteenlopende mening over het lot van president Bashar al-Assad.

'President Poetin heeft ons gevraagd een kaart op te stellen met troepen die geen terroristen zijn en die Daesh bestrijden', zei Fabius nog. 'Hij engageerde zich - zodra we hem die kaart leveren, wat we zullen doen - om die troepen niet te bombarderen. Dit is heel belangrijk.'

Ook Duitsland liet eerder deze week weten bereid te zijn meer inspanningen te doen om IS te bestrijden. Dat beloofde bondskanselier Angela Merkel tijdens een bezoek aan de Franse president François Hollande. (Belga/AVE)

Onze partners