Franse binnenlandminister dient klacht in tegen agente wegens ‘laster’

Bernard Cazeneuve, Frans minister van Binnenlandse Zaken © REUTERS

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve dient klacht in tegen een politieagente wegens ‘laster’. Die agente had eerder verklaard dat ze een rapport over de veiligheidsmaatregelen in Nice op de avond van de aanslag van 14 juli onder druk van het ministerie van Binnenlandse Zaken moest aanpassen.

Sinds de aanslag op de nationale feestdag wordt in Frankrijk felle polemiek over de “verantwoordelijkheid” gevoerd tussen de regerende socialisten en de rechtse oppositie. In Nice is die oppositie aan de macht. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve ligt onder vuur, maar heeft vooralsnog alle steun van president François Hollande.

Agente Sandra Bertin, die aan het hoofd staat van het centrum voor videobewaking in Nice, had in een gesprek met het Journal du dimanche gezegd, de dag na de aanslag het bezoek te hebben gekregen van een door Binnenlandse Zaken “gestuurde” commissaris, die haar sommeerde in haar rapport “dezelfde lijn” als het ministerie te volgen. Zij zei een uur lang door de man “lastig gevallen” te zijn om te verklaren dat er de bewuste avond geen gebreken in het veiligheidsdispositief waren.

Misschien was de nationale politie aanwezig, maar zij waren niet op mijn videobeelden te zien, zei Bertin. “En men heeft mij bevolen in het rapport melding te maken van de aanwezigheid van agenten die ik niet op het scherm heb gezien”. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content