Frans satirisch weekblad publiceert Mohammed-cartoons

19/09/12 om 11:49 - Bijgewerkt om 11:49

In het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo verschijnen cartoons over de profeet Mohammed.

Frans satirisch weekblad publiceert Mohammed-cartoons

© AFP

De tekeningen zullen "wellicht mensen choqueren die willen gechoqueerd worden door een blad te lezen dat ze anders nooit lezen", zei een woordvoerder in een interview met televisiezender iTélé. Hij gaf aan dat de tekeningen die op de binnenbladzijden en op de achterpagina worden gepubliceerd niet provocerender zijn dan gewoonlijk. "Is de persvrijheid een provocatie? " vroeg hij zich af.

De website van het blad is al de hele dag niet bereikbaar. Voorlopig is niet duidelijk of de website is platgelegd door radicale islamisten of voor onderhoud van het net is genomen. De redactie van Charlie Hebdo is ook nog niet bereikbaar voor een reactie.

Aanslag
Vorig jaar werd een aanslag met molotovcocktails gepleegd op de kantoren van het blad in parijs nadat het een speciaal nummer, Charia Hebdo, had uitgebracht waaraan de profeet Mohammed zogezegd als 'gasthoofdredacteur had meegewerkt'.

Ondanks de aanslag publiceert het weekblad dus opnieuw spotprenten over Mohammed, waaronder een waarop de profeet in een rolstoel wordt voortgeduwd door een joodse rabbijn.

Momenteel heerst grote onrust in de moslimwereld naar aanleiding van een anti-islamfilm van Nakoula Basseley Nakoula. Vorige weekeinde werden bij een niet-aangevraagde betoging in de buurt van de Amerikaanse ambassade in Parijs 150 mensen opgepakt. (Belga/TE)

Onze partners