Frans rechter stelt buschauffeur in beschuldiging

16/08/10 om 14:50 - Bijgewerkt om 14:50

De Nederlandse bestuurder is vrijgelaten, maar staat onder gerechtelijk toezicht.

De chauffeur van de Nederlandse bus die vrijdagavond verongelukte in het Franse Crespin nabij de Belgische grens is maandag door de onderzoeksrechter in beschuldiging gesteld. De man werd vrijgelaten, maar staat onder gerechtelijk toezicht.

De bus was op weg van Amsterdam naar Parijs toen ze op de A2 nabij het Belgische Hensies van de weg geraakte. Een twintigjarige Fransman kwam daarbij om het leven. Er vielen ook verschillende zwaar- en lichtgewonden.

Het ging om een bus van de maatschappij Eurolines met Nederlandse nummerplaat. Het voertuig had 42 mensen aan boord, onder wie verschillende Belgen. Drie van hen geraakten gewond.

De 63-jarige - ervaren - Nederlandse chauffeur is volgens de Franse politie achter het stuur in slaap gevallen. De man werd zaterdag in voorlopige hechtenis genomen en moest in de loop van maandag voor de onderzoeksrechter verschijnen.

Die stelde hem in beschuldiging, onder meer wegens onvrijwillige doodslag. Volgens zijn advocaat wordt hij vrijgelaten, maar blijft hij wel een verdachte in de zaak en staat hij onder gerechtelijk toezicht. Tot de zaak is afgewikkeld, mag de man beroepsmatig niet meer in Frankrijk rijden.

Volgens de advocaat had zijn cliënt niet te veel gedronken en reed hij niet te snel. Hoe het ongeval veroorzaakt werd, is nog onduidelijk. Volgens een bron bij de Franse politie zou de man ingedommeld zijn achter het stuur.

Lees meer over:

Onze partners