Frans parlement keurt controversiële spionagewet goed

05/05/15 om 20:34 - Bijgewerkt om 20:34

Met een grote meerderheid heeft het Franse Assemblée een controversiële spionagewet goedgekeurd. Volgens critici beknot de wet persoonlijke vrijheden.

Frans parlement keurt controversiële spionagewet goed

Manuel Valls, premier van Frankrijk © Reuters

Een grote meerderheid in de Franse Assemblée heeft een controversieel spionagewetsvoorstel goedgekeurd. Met dat voorstel worden de bevoegdheden van de Franse inlichtingendiensten uitgebreid, in de strijd tegen de terreurdreiging in het land. Volgens critici krijgen die diensten met dat wetsvoorstel buitensporige bevoegdheden, en vormt het voorstel bovendien een inbreuk op de privacy. Toch schaarden 438 leden van de Assemblée zich achter de wet, 86 stemden tegen, 42 onthielden zich. De wet moet nu nog naar de senaat, waar hij eind mei besproken wordt.

'Beknot persoonlijke vrijheden'

Verdedigers van de wet halen aan dat zo een belangrijke stap gezet wordt in het bewaren van nieuwe vormen van digitale communicatie. Binnen de regering klinkt het dat de wet een 'vanzelfsprekende update' is van de bestaande afluisterwet, die werd opgesteld in 1991. Franse en internationale mensenrechtenorganisaties halen dan weer aan dat de wet een bedreiging vormt voor burgerlijke vrijheden en de persoonlijke vrijheden fors beknot.

Eens aangenomen kan de wet de staat metadata verzamelen om verdachte activiteiten online op te sporen. Daarnaast worden ook maatregelen beschreven die de inlichtingendiensten kunnen nemen om terreurverdachten elektronisch te monitoren. Het wordt ook mogelijk om toezicht te houden op mensen zonder de goedkeuring van een rechter.

Charlie Hebdo

Volgens eerste minister Manuel Valls 'bewaart de tekst onze fundamentele vrijheden.' In de senaat kan de tekst nog aangepast worden. Valls drukte alvast de hoop uit dat de wet nog voor de zomer aangenomen kan worden.

Het voorstel was oorspronkelijk opgesteld nog voor de aanslagen in Parijs, waarbij in januari 20 mensen omkwamen. Maar die aanslagen zetten de politici ertoe aan om het proces te versnellen. Recente peilingen in Frankrijk hebben aangetoond dat de meerderheid van de Franse bevolking bereid is om wat persoonlijke privacy in te ruilen voor de strijd tegen terreur. (Belga/AVE)

Onze partners