Frans minister van Binnenlandse Zaken veroordeeld

04/06/10 om 15:15 - Bijgewerkt om 15:15

Brice Hortefeux heeft een boete van 750 euro gekregen wegens een als racistisch bestempelde uitspraak.

Een rechtbank in Parijs heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux veroordeeld tot een boete van 750 euro wegens een uitspraak die als racistisch ten aanzien van de Arabieren wordt beschouwd.

De feiten dateren van vorige zomer, toen Hortefeux een controversiële uitspaak deed over Maghrebijnse immigranten die in Frankrijk heel wat stof deed opwaaien.

'Met één gaat het. De problemen beginnen als ze met veel zijn', aldus Hortefeux, die er zich niet van bewust was dat hij werd gefilmd toen hij het zei.

Hij verklaarde een en ander nadat een militante van de UMP, de partij van president Nicolas Sarkozy, hem een jongeman had voorgesteld met de woorden: 'Dit is onze jonge Arabier'.

Hortefeux beweerde nadien dat zijn woorden verkeerd werden geïnterpreteerd en dat ze geen betrekking hadden op Arabieren, maar op inwoners van de Franse streek de Auvergne, vanwaar hij afkomstig is.

Maar dat maakte geen indruk op de rechtbank. Ze veroordeelde de minister omdat hij zich misprijzend had uitgelaten en mensen van Arabische origine had gestigmatiseerd door ze louter op basis van hun afkomst negatief voor te stellen.

Onze partners