Frans gerecht onderzoekt of vredessoldaten kinderen misbruikten in Centraal-Afrikaanse Republiek

07/05/15 om 16:30 - Bijgewerkt om 16:30

Het Franse gerecht opent een onderzoek naar de beschuldigingen dat Franse vredessoldaten in de Centraal-Afrikaanse Republiek kinderen seksueel hebben misbruikt in ruil voor voedsel.

Frans gerecht onderzoekt of vredessoldaten kinderen misbruikten in Centraal-Afrikaanse Republiek

Een Franse soldaat in de Centraal-Afrikaanse Republiek © Reuters

Dat heeft de openbare aanklager aangekondigd, meldt France 24.

Volgens de Franse nieuwszender gaat het om beschuldigingen tegen 14 militairen, die kinderen tussen 9 en 13 jaar seksueel zouden hebben misbruikt tussen december 2013 en juni 2014 in een opvangcentrum voor vluchtelingen nabij de luchthaven van de hoofdstad Bangui.

Intern rapport

Vorige maand kwam aan het licht dat in een intern onderzoek van de Verenigde Naties uit 2014 sprake is van 'ernstige beschuldigingen van seksuele uitbuiting en seksueel misbruik van kinderen door Franse militairen'. Een VN-verantwoordelijke die de resultaten van het onderzoek doorspeelde aan de Franse autoriteiten, werd geschorst. Volgens de VN omdat hij dat deed zonder overleg met zijn oversten en omdat het rapport nog de namen van slachtoffers, getuigen en onderzoekers bevatte, wat hen in gevaar kan brengen.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat het onmiddellijk inspecteurs naar de Centraal-Afrikaanse Republiek stuurde, nadat het lucht van de beschuldigingen had gekregen. Toen het nieuws de media haalde, ontkende zowel de Franse regering als de VN dat ze hebben geprobeerd om een mogelijk schandaal stil te houden, aldus nog France 24.

Conflict

De feiten dateren van vóór de VN-missie Minusca in het land. De Centraal-Afrikaanse republiek kwam in maart 2013 in een spiraal van etnisch-religieus geweld terecht. Het conflict heeft aan duizenden mensen het leven gekost, naar schatting 900.000 mensen zijn gevlucht naar de buurlanden. (KVDA)

Onze partners