Frans bedrijf gaf verkeerd label aan paardenvlees

14/02/13 om 21:06 - Bijgewerkt om 21:06

De Franse minister van Landbouw Stéphane Le Foll zal de vergunning die het Franse bedrijf Spanghero toelaat vlees te verwerken tijdelijk intrekken.

Frans bedrijf gaf verkeerd label aan paardenvlees

© Reuters

Spanghero wordt ervan verdacht bewust paardenvlees als rundvlees verkocht te hebben, onder meer aan het Franse bedrijf Comigel. Dat laatste bedrijf produceerde onder meer de Findus-lasagnes die paardenvlees bevatten.

De aankondiging gebeurde op een persconferentie in Parijs. Daar beschuldigde Benoît Hamon, onderminister voor Sociale Economie, het bedrijf van "economisch bedrog", en hij kondigde aan dat het vervolgd zal worden.

Al verschillende maanden aan de gang

"Dit bedrijf wist dat paardenvlees doorverkocht werd als rundvlees. Comigel dacht dat het om rundvlees ging." Comigel heeft zich volgens Hamon wel schuldig gemaakt aan "nalatigheid, door in zijn Luxemburgse fabriek de nodige controles niet uit te voeren".

Hamon meent dat "die trafiek al verschillende maanden aan de gang was. Het gaat om meer dan 750 ton, waarvan 550 ton via Tavola geleverd is aan Comigel. Tavola is een onderaannemer die kant-en-klaarmaaltijden produceert en in Luxemburg gesitueerd is."

Dierenartsen voeren nu verder onderzoek in het bedrijf, in het zuidwesten van Frankrijk. Afhankelijk van de resultaten van dat onderzoek beslist de regering of de vergunning definitief wordt ingetrokken. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners