Frankrijk wil opgepakte Abdullah al-Senussi berechten

© AFP

Abdullah al-Senussi, de voormalige chef van de inlichtingendienst van de vermoorde Libische leider Muammar Khaddafi, is gearresteerd in Mauretanië.

Al-Senussi werd volgens Mauritaanse bronnen afgelopen nacht opgepakt op de luchthaven van de hoofdstad Nouakchott, nadat hij met een lijnvlucht en met een vervalst Malinees paspoort vanuit het Marokkaanse Casablanca was gereisd. Een woordvoerder van de Libische Nationale Overgangsraad bevestigt de aanhouding.

Frankrijk vraagt uitleveringDe Franse president Nicolas Sarkozy heeft al laten weten dat zijn land de uitlevering van Senussi zal vragen. Frankrijk wil hem berechten voor zijn rol in een aanslag tegen een Frans vliegtuig die in 1989 170 mensenlevens kostte.

Ook de Libische regering heeft intussen de uitlevering van Al-Senussi.

Topfiguur

De 63-jarige Al-Senussi, een schoonbroer van Khaddafi, was een van de naaste vertrouwelingen van de vermoorde Libische leider en werd beschouwd als een van de belangrijkste figuren binnen het Khaddafiregime.

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag wil hem vervolgen voor misdaden tegen de mensheid. Al-Senussi, bijgenaamd De Slager, was lange tijd hoofd van de Libische inlichtingendienst en wordt onder andere verantwoordelijk geacht voor de dood van circa 1.200 politieke gevangenen in de Abu Salimgevangenis in Tripoli in 1996.

Het is nog onduidelijk of de Mauritaanse autoriteiten Al-Senussi zullen overdragen aan het ICC. (KVDA)

Een woordvoerder van de Nationale Overgangsraad heeft
zaterdag de aanhouding van de vroegere chef van de Libische
inlichtingendiensten bevestigd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content