Frankrijk verscherpt antiterreurmaatregelen

13/01/13 om 08:54 - Bijgewerkt om 08:54

Frankrijk vreest voor een aanslag van islamisten uit wraak voor zijn militaire operaties in Mali en Somalië.

Frankrijk verscherpt antiterreurmaatregelen

© AFP

De Franse president François Hollande heeft premier Jean-Marc Ayrault opgedragen om met onmiddellijke ingang het antiterrorismesysteem Vigipirate te verscherpen. Frankrijk vreest voor een aanslag van islamisten uit wraak voor zijn militaire operaties in Mali en Somalië.

Frankrijk gaat de beveiliging opdrijven in openbare gebouwen en belangrijke vervoersinfrastructuur.

In Mali, waar Frankrijk met luchtaanvallen de regering steunt om de opmars van moslimrebellen uit het noorden te stuiten, is vrijdag een Franse helikopterpiloot gedood bij gevechten met de rebellen. In Somalië liep een Franse reddingsactie om een gijzelaar te bevrijden rampzalig af: twee soldaten en vermoedelijk ook de gijzelaar kwamen om het leven.

Tevreden

Over de interventie in Mali toonde Hollande zich tevreden. De luchtaanvallen hebben de opmars van rebellen gestopt en de rebellengroepen hebben zware verliezen geleden, zo stelde de president.

De opdracht van Frankrijk is echter nog niet voorbij, waarschuwde Hollande. Het Franse leger moet de weg bereiden voor een internationale missie van West-Afrikaanse landen die het noorden van Mali opnieuw onder controle van de regering moet brengen. Niger, Burkina Faso en Senegal kondigden aan dat ze elk 500 soldaten zullen sturen in het kader van een onmiddellijke ontplooiing van deze troepenmacht, die groen licht kreeg van de Verenigde Naties.

Groot-Brittannië steunt

Groot-Brittannië geeft Frankrijk logistieke militaire steun in Mali. Het gaat transportvliegtuigen leveren om nieuwe troepen en uitrusting naar Mali te brengen. Maar Britse troepen gaan niet deelnemen aan de militaire operaties.

De komende 24 à 48 uur zullen naar verwachting twee vliegtuigen vertrekken.

Lees meer over:

Onze partners