Frankrijk verliest AAA-kredietrating van Moody's

20/11/12 om 01:24 - Bijgewerkt om 01:24

Kredietbeoordelaar Moody's heeft zijn langetermijnrating van Frankrijk verlaagd. Onze zuiderburen verliezen hun AAA-toprating, de hoogst mogelijke score.

Standard & Poor's, een ander ratingagentschap, ontnam Frankrijk begin dit jaar al zijn topscore. Moody's verlaagt de rating met een stap en kent Frankrijk nu de rating AA1 toe, inclusief een negatieve outlook. Dat betekent dat de rating in de toekomst nog verlaagd kan worden.

'Welkom, maar onvoldoende'

Moody's vindt de aangekondigde hervormingen "welkom, maar onvoldoende". Het ratingbureau ziet dus wel "een sterk engagement tegenover structurele hervormingen en voor een budgettaire consolidatie", maar meent dat de maatregelen voor bedrijven "niet genoeg draagwijdte hebben om de competitiviteit te herstellen."

Pact

Begin november kondigde de Franse regering een competitiviteitspact aan. Dat pact omvat lastenverminderingen, via belastingkredieten, voor bedrijven ter waarde van 20 miljard euro in de komende drie jaar. Het systeem zal voor tien miljard euro gefinancierd worden door bijkomende besparingen, en voor de andere helft via een btw-verhoging en groene belastingen. (Belga/TV)

Onze partners