Frankrijk stuurt extra militairen de straat op na golf van incidenten

23/12/14 om 14:08 - Bijgewerkt om 15:59

De Franse regering zet tijdens de kerstperiode 200 tot 300 extra militairen in om te patrouilleren. De politie zal zich vooral concentreren op drukbezochte plaatsen zoals stadscentra, winkelcentra en stations. De maatregelen zijn een gevolg van een reeks incidenten waarbij de voorbije dagen meer dan twintig gewonden vielen in Frankrijk.

Frankrijk stuurt extra militairen de straat op na golf van incidenten

Manuel Valls © AFP

Premier Manuel Valls kondigde de verscherpte maatregelen aan na een ministerraad, meldt de krant Le Monde.

Valls riep ook de bevolking op tot 'waakzaamheid, eenheid en samenhorigheid'. Hij benadrukte dat er geen enkel verband bestaat tussen de drie voorvallen.

De premier stelde dat de aanvallen niet als terroristisch beschouwd worden. 'We minimaliseren dit niet', zei Valls aan Radio 1 Europe. 'We moeten begrijpen wat er gebeurd is en met een passend antwoord voor elk voorval komen.'

'Handelden alleen'

Zaterdag had een man in Tours drie agenten verwond met een mes, terwijl hij 'Allah akbar' ('God is groot' in het Arabisch) riep. De dader werd uiteindelijk door een andere politieman doodgeschoten. Een dag later was een automobilist met psychische problemen, die hetzelfde riep, in Dijon ingereden op een groep mensen, waardoor dertien mensen gewond raakten. Maandagavond was dan weer een man ingereden op een kerstmarkt in Nantes, waarbij nog eens elf gewonden vielen.

Hoewel de indruk ontstaat dat er sprake is van copycat, benadrukt de premier dat er 'geen enkel verband' is tussen de drie incidenten. Volgens de ordediensten was er sprake van 'mensen die alleen handelden'. Valls overlegt met verschillende ministers 'om een stand van zaken op te maken" en "om de nodige maatregelen te nemen'. 'Iedereen is waakzaam en gemobiliseerd', aldus nog de eerste minister. (Belga/WB/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners