Frankrijk stap dichter bij homohuwelijk

07/11/12 om 15:26 - Bijgewerkt om 15:26

De Franse ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel over het homohuwelijk. In januari is het parlement aan de beurt.

Frankrijk stap dichter bij homohuwelijk

© Reuters

De goedkeuring van de wet betekent "een vooruitgang voor de hele maatschappij", liet president François Hollande (PS) via zijn woordvoerder weten. Het homohuwelijk was een van de campagnebeloftes van Hollande.

Volgens minister voor het Gezin Dominique Bertinotti is het homohuwelijk een belangrijke stap voorwaarts in de richting van gelijke rechten voor iedereen. Ze voegde er nog aan toe dat het debat zich zal voortzetten tijdens de hoorzittingen in het parlement.

De minister vroeg aan de oppositie en aan de katholieke kerk om het debat rond het voorstel te voeren "op basis van de realiteit en niet op basis van fantasieën". Een groot deel van de rechtse oppositie en de katholieke kerk verzetten zich namelijk tegen "het huwelijk voor iedereen".

Hollande houdt woord

In het wetsvoorstel staat dat "het huwelijk wordt afgesloten tussen twee mensen van een verschillend geslacht of van hetzelfde geslacht". In het voorstel wordt ook gesproken over de adoptie door

homoseksuele paren, maar niet over kunstmatige bevruchting bij lesbische stellen. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners