Frankrijk sluit opnieuw moskee ‘waar jihad werd gepromoot’

Frans minister van Binnenlandse Zaken Matthias Fekl © AFP

Sinds begin 2017 werden al drie gebedshuizen gesloten door de Franse autoriteiten.

De Franse autoriteiten hebben dinsdag in de marge van de noodtoestand de sluiting bevolen van een moskee in Torcy in de Parijse regio wegens preken waarin ‘de gewapende strijd wordt gewettigd’.

‘De moskee was een plaats geworden waar een radicale ideologie en de jihad gepromoot werden. Tijdens bepaalde preken, die openlijk vijandig waren tegenover de republikeinse wetten, werd opgeroepen tot haat tegenover andere reliligieuze gemeenschappen, op de eerste plaats tegen sjiieten en joden’, verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Matthias Fekl.

De moskee van Torcy is het derde islamitische gebedshuis dat door de Franse autoriteiten wordt gesloten sinds begin 2017. Frankrijk telde in 2016 circa 2.500 moskeeën en gebedshuizen, waarvan er rond de 120 de salafistische ideologie aanhangen, die een terugkeer naar de oorspronkelijke strenge Islam propageert. In Frankrijk huist de grootste moslimgemeenschap van Europa met rond de vijf miljoen leden. In het land is de noodtoestand nog steeds van kracht sinds de jihadistische aanslagen die vanaf 2015 het leven kostten aan 238 mensen.

Partner Content