Frankrijk niet maar België wel naar herdenking Rwanda-genocide

© reuters

Frankrijk blijft weg van de herdenkingsplechtigheden in Kigali na de recente beschuldigingen van president Kagama. Ook België wordt beschuldigd van politieke betrokkenheid bij de genocide, maar stuurt wel een delegatie naar Rwanda.

“Frankrijk is verbaasd over de recente beschuldigingen die president Paul Kagame van Rwanda geuit heeft. Die zijn in tegenspraak met het proces van dialoog en verzoening dat sinds verscheidene jaren tussen onze twee landen aan de gang is”, zei de woordvoerder van het ministerie, Romain Nadal.

“In deze omstandigheden zal mevrouw Christiane Taubira, minister van Justitie, zich maandag niet naar Kigali begeven”, voegde hij eraan toe. “Frankrijk betreurt dat het niet kan deelnemen aan de herdenking van de 20ste verjaardag van de genocide, want het houdt eraan eerbied te tonen voor de herinnering van de slachtoffers en mee te rouwen met de families en het Rwandese volk”, benadrukte Nadal.

De eer van Frankrijk’

Dat de Fransen zich in hun eer gekrenkt voelen, blijkt onder meer uit een bericht op de blog van Alain Juppé van oppositiepartij UMP. Juppé, die minister van Buitenlandse Zaken was ten tijde van de Rwanda-genocide in 1994, heeft het over de ‘eer van Frankrijk’ die op het spel staat. Juppé roept in zijn blog president Hollande op ‘de eer van Frankrijk, de eer van het Franse legeren de eer van de Franse diplomaten te verdedigen’. Volgens de voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken klopt het niet dat Frankrijk de daders van de genocide zou hebben geholpen. Juppé geeft toe dat de internationale gemeenschap gefaald heeft, ‘maar de internationale gemeenschap is niet Frankrijk alleen’, luidt het.

België

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken gaf te kennen dat de minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, en de minister van Ontwikkelingssamenwerking, Jean-Pascal Labille, zoals gepland zullen deelnemen aan de herdenkingsplechtigheden van maandag. Ons land kreeg nochtans ook een veeg uit de pan van president Kagame, die België politieke betrokkenheid verwijt. ‘Dat zijn zeer zware beschuldigingen’, zei Reynders in een reactie op de uitlatingen van Kagama.

Di Rupo

Premier Elio Di Rupo heeft zondag al de Belgische en Rwandese slachtoffers herdacht van de genocide. De premier deed dat in het bijzijn van de familieleden van slachtoffers, die zondag samen met een ministeriële delegatie naar Kigali vertrekken.

Bij de genocide in Rwanda stierven tien Belgische blauwhelmen die deel uitmaakten van de missie van de VN (Unamir) en twaalf Belgische burgers. De genocide kostte op drie maanden tijd het leven aan 800.000 mensen, voornamelijk mensen van de Tutsi-minderheid, maar ook gematigde Hutu’s. (Belga/VRT/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content