Frankrijk neemt vingerafdrukken van uitgewezen Roma

01/10/10 om 16:12 - Bijgewerkt om 16:12

De Franse overheid wil daarmee fraude tegengaan en beletten dat uitgewezen Romazigeuners terugkeren.

De Franse overheid laat vingerafdrukken nemen van de Romazigeuners die werden uitgewezen om te verhinderen dat ze zouden terugkeren, aldus de BBC.

Frankrijk zet Romazigeuners uit ontmantelde illegale kampen het land uit en stuurt hen terug, meestal naar Roemenië en Bulgarije. De zigeuners krijgen een bedrag van 300 euro per volwassene en van 150 euro per kind mee. Volgens de Franse overheid zijn de meesten 'vrijwilligers'.

Volgens de overheid zijn er aanwijzingen dat sommige Roma het cash geld gebruiken om terug te keren naar Frankrijk onder een valse identiteit. De regering hoopt met biometrische gegevens die fraude tegen te gaan.

De beslissing om vingerafdrukken van de Roma te nemen, leidt tot protest van mensenrechtengroeperingen, die er de Franse regering al van beschuldigen een minderheidsgroep te viseren.

Woensdag heeft de Europese Commissie haar intententie aangekondigd om een procedure tegen Frankrijk te starten omdat het land de Europese regels overtreedt bij de uitzetting van Romazigeuners.

Onze partners