Frankrijk krijgt geen uitstel meer van Olli Rehn

© Belga

Het geduld van Europees Commissaris Olli Rehn met het Frans begrotingstekort is op. “Er zijn geen redenen om Frankrijk nog meer tijd te geven om het begrotingstekort terug te dringen”, aldus Rehn in een interview met het persagentschap Reuters.

” Beleidsmakers moeten hun lessen trekken uit de kredietcrisis en zich houden aan afspraken”, zei Rehn in het interview met Reuters. Dat is een duidelijke boodschap aan het adres van de Franse overheid. “Een nieuwe verlenging kan alleen maar worden gerechtvaardigd bij onverwachte economische gebeurtenissen, met nadelige gevolgen voor de overheidsfinanciën. Dat is niet het geval. Integendeel: de eurozone heeft een economisch herstel doorgemaakt”, aldus Rehn.

Parijs kreeg in juni 2013 twee jaar extra de tijd van Brussel om het tekort onder de Europese norm van 3 procent te brengen. Dit jaar komt het begrotingstekort van Frankrijk volgens een raming van de Europese Commissie uit op 4 procent. Het Franse gat in de begroting strookt in dat geval eenvoudigweg niet met de Europese richtlijnen.

Frankrijk vraagt weer uitstel

De nieuwe Franse minister van Financiën, Michel Sapin, verklaarde eerder deze week dat hij opnieuw met Brussel aan tafel wil om te praten over de deadlines die voor het terugdringen van begrotingstekorten zijn gesteld. Volgens de minister loopt er een dunne lijn tussen begrotingsdiscipline en te veel bezuinigingen, waardoor economisch herstel in de kiem gesmoord wordt.

Wijze les

De poging van de Franse minister om het begrotingstekort te omzeilen lijkt op de situatie van 10 jaar geleden, toen zowel Frankrijk als Duitsland koste wat het kost wilde vermijden dat hun budget aan strikte Europese regels werd onderworpen.

Volgens velen blijft dat manoeuvre een belangrijke les die niet mag vergeten worden, rekening houdend met de daaropvolgende escalatie van de schuldencrisis binnen de eurozone. Ter illustratie: het Griekse begrotingstekort, dat in 2005 met 5,2 procent al ruim boven de limiet lag, nam daarna gestaag toe tot 15,7 procent in 2009.

Regels respecteren

Op de vraag of het risico bestaat dat een groot land als Frankrijk opnieuw zou proberen om de nieuwe strengere begrotingsregels te ondermijnen antwoordde Rehn: “Precies omdat de beleidsmakers van de eurozone zich bewust zijn van dat risico en verondersteld worden de les uit het verleden te hebben geleerd, moeten we ervoor zorgen dat de nieuwe regels van het ‘smarter Pact’ worden gerespecteerd.” (Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content