Frankrijk hielp Syrische generaal overlopen

10/09/12 om 20:39 - Bijgewerkt om 20:39

Generaal Manaf Tlas, de hoogste Syrische functionaris tot dusver die naar de oppositie is overgelopen, kon dankzij hulp van de Franse geheime diensten van Syrië naar Frankrijk vluchten.

Frankrijk hielp Syrische generaal overlopen

© AFP

Tlas gaf vanuit zijn schuilplaats in Parijs een interview aan de Franse nieuwszender BFM TV. De details van hoe hij is kunnen ontsnappen, gaf hij niet vrij om zijn helpers te beschermen.

Volgens Tlas is hij in maart overgelopen, nadat hij "vanaf het begin (van de opstand) al ontmoetingen had met de revolutionairen, de rebellen. Omdat het regime in Damascus "tegenover iedereen liegt", heeft hij "eerst gedeserteerd door in zijn kantoor te blijven". Tlas kant zich evenwel "tegen eender welke buitenlandse inmenging in Syrië, hoe dan ook".

Het overlopen van Tlas naar de oppositie was een serieuze opdoffer voor het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, niet in het minst omdat hij de zoon is van een Syrische oud-minister van Defensie en vertrouweling van Hafez al-Assad, de vader en voorganger van de huidige president Assad. (AFP/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners