'Frankrijk heeft vastbesloten en koelbloedig gehandeld' (Sarkozy)

22/03/12 om 06:44 - Bijgewerkt om 06:44

De vermoedelijke seriemoordenaar van Toulouse is dood. De man werd gedood toen hij met een kalasjnikov probeerde te vluchten.

'Frankrijk heeft vastbesloten en koelbloedig gehandeld' (Sarkozy)

© Reuters

Mohamed Merah, de vermoedelijk seriemoordenaar van Toulouse, is dood. Dat meldt een politiebron. Er zouden drie agenten gewond geraakt zijn. Een van hen is er erg aan toe. Minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant heeft de dood van de moordenaar bevestigd.

Donderdagmorgen werd beslist te interveniëren, zo heeft het radiostation Europe 1 gemeld. De afgelopen uren had de verdachte geen teken van leven meer gegeven. Sinds 22.45 uur woensdagavond was er namelijk geen contact meer tussen hem en de politie.

Extreem zwaar geweld

De manschappen van de Raid, een elite-eenheid van de Franse politie, drongen omstreeks 10.45 uur het appartement binnen waarin de vermoedelijke seriemoordenaar zich had verschanst. Dit gebeurde na drie ontploffingen en met de grootste omzichtigheid.

Toen waren nog alle opties open, zo reconstrueerde Europe 1 het gebeueren. De interventieploeg doorzocht dan met video-apparatuur kamer na kamer. Omstreeks 11.30 uur brak een schietpartij uit nabij de badkamer waarin de man zich had verborgen. Er werd ongeveer vijf minuten hevig geschoten en daarbij is een politieagent gewond geraakt.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Guéant was de vermoedelijke seriemoordenaar met "extreem zwaar" geweld de badkamer buitengekomen.

De bewindsman voegde eraan toe dat één agent aan de voet is gewond geraakt en dat één "zonder twijfel" een choque heeft opgelopen.

Merah is gedood op het moment dat hij van het balkon aan zijn raam sprong en bleef schieten, zo heeft nieuwszender LCI uit politiebron gemeld. Hij was dood toen hij op de grond viel.

Bewoners van de betrokken wijk begonnen weer buiten te komen nadat zij sinds het begin van het beleg in huis waren gebleven, meldde Europe 1. Sommigen vertoonden een lach en spraken hun opluchting uit.

'Frankrijk toonde zich koelbloedig en vastberaden' (Sarkozy)

Burgemeester Pierre Cohen van Toulouse zegt opgelucht te zijn na twee weken stress voor alle bewoners van de stad, aldus de regionale krant La Dépêche.

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft de ordediensten die aan de interventie deelnamen gefeliciteerd. Volgens Sarkozy heeft Frankrijk blijk gegeven van koelbloedigheid en vastberadenheid. 'Ik ben op de eerste plaats met mijn gedachten bij de slachtoffers. We hebben alles in het werk gesteld om de moordenaar aan het gerecht uit te leveren, maar dat was niet mogelijk zonder het leven van de agenten in gevaar te brengen", aldus Sarkozy.

"Frankrijk heeft blijk gegeven van koelbloedigheid en vastberadenheid tegen het terrorisme. De Fransen moeten zich over hun verontwaardiging heen zetten en hun woede niet de vrije loop laten. Onze islamitische medeburgers hebben niets te maken met deze terroristishe daden."

Het rechtse staatshoofd verklaarde strafrechterlijke maatregelen te willen nemen tegen de "indoctrinatie" in extremistische ideologieën, op het internet, op reis of in het gevangeniswezen.

De socialistische presidentskanidaat François Hollande heeft vanuit zijn verkiezingshoofdkwartier op zijn beurt het interventieteam lof toegezwaaid, zo heeft de regionale krant La Dépêche gemeld.

"De dood van Mohammed Merah maakt een einde aan een extreme angst", zei de politicus. Hollande bracht hulde aan de "moed en vastbeslotenheid van de Raid en alle veiligheidstroepen".

Hij sprak zijn solidariteit uit met de gewonde politiemensen en zei, net zoals Sarkozy, met zijn gedachten te zijn bij de slachtoffers
en hun familie.

Bij de zware schotenwisseling zouden in totaal 300 kogels zijn afgevuurd. Er waren ook explosies te horen.
Wraak
De 23-jarige Fransman van Algerijnse origine wordt verdacht van drie schietpartijen in Toulouse en Montauban, waarbij zeven doden vielen. De man die de slachtoffers doodschoot voor wie Frankrijk eerder deze week een minuut stilte hield, krijgt voor het eerst een gezicht. Franse televisiezenders toonden beelden van Mohammed Merah, een Fransman van Algerijnse afkomst.

De politie belegerde Mohammed Merah meer dan dertig uur in zijn woning niet ver van de plek waar hij eerder deze week drie kinderen en een leraar doodschoot aan een joodse school. De man heeft de moorden bekend. Hij wordt ook verdacht van het doodschieten van drie militairen. In zijn contacten met de politie zei hij dat hij handelde om de dood van Palestijnse kinderen te wreken.

Vannacht zijn in de omgeving meerdere explosies gehoord. Volgens getuigen gebruikt de politie de ontploffingen om de druk op de man op te voeren.

Mohammed Merah zei bij het begin van de confrontatie dat hij zich snel zou overgeven. (EE/TE)

Onze partners