Frankrijk erkent als eerste Libische rebellenraad

10/03/11 om 15:04 - Bijgewerkt om 15:04

Parijs gaat binnenkort een ambassadeur sturen naar Benghazi, het hoofdkwartier van de Nationale Raad.

Frankrijk erkent als eerste Libische rebellenraad

© Asmaa Waguih/Reuters

Frankrijk heeft als eerste land de Libische Nationale Raad erkend als legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk. Parijs gaat binnenkort een ambassadeur sturen naar Benghazi, het hoofdkwartier van de raad.

De Nationale Raad werd op 27 februari opgericht door tegenstanders van het regime van Muammar Khaddafi, met als doel een overgang voor te bereiden. Voorzitter is de voormalige minister van Justitie Mustafa Abdel Jalil.

No-flyzoneDe erkenning door Frankrijk komt er op het moment dat de NAVO-defensieministers in Brussel samenkomen om zich te buigen over de militaire opties voor het conflict in Libië. Heel wat westerse landen willen een no-flyzone, een vliegverbod boven Libië, installeren.

De ongerustheid neemt toe over de luchtaanvallen van de troepen van Khaddafi op de rebellen. Het Internationale Rode Kruis zegt een stijging van het aantal burgerslachtoffers in Libië vast te stellen en noemt de situatie in het land een burgeroorlog.

In tegenstelling tot hun verzet van de voorbije dagen, lijken de Russen nu ook een opening te maken voor een no-flyzone. Gezien het vetorecht van Rusland in de VN-Veiligheidsraad is de goedkeuring vanuit Moskou belangrijk. China staat echter nog steeds afkerig tegenover zo'n maatregel.

Intussen heeft de Europese Unie nieuwe sancties tegen Libië goedgekeurd, deelde het Hongaarse voorzitterschap donderdag mee.

Onze partners