Frankrijk en Europese Commissie blijven ruziën

16/09/10 om 17:42 - Bijgewerkt om 17:42

Oorzaak is de kritiek van de Europese Commissie op de uitwijzing van Romazigeuners.

Frankrijk en de Europese Commissie blijven ruzie maken over de uitwijzing van Romazigeuners. De zaak stond donderdag officieel niet op de agenda van de EU-top in Brussel, maar leidde wel tot een 'geanimeerde' discussie tijdens de lunch van de Europese leiders.

Viviane Reding, Eurocommissaris van Justitie, noemde de uitzettingen dinsdag schandalig nadat een uitzendbrief van de Franse regering was uitgelekt waarin de Romazigeuners expliciet werden geviseerd voor uitwijzing.

Reding zei dat ze dacht dat het iets was dat Europa na de Tweede Wereldoorlog niet meer zou hoeven mee te maken.

Sarkozy vond dat onaanvaardbaar en herhaalde dat Frankrijk zich in de zaak niets te verwijten valt. Hij suggereerde dat Luxemburg, het land van Reding, dan maar Roma-zigeuners zou moeten opvangen.

De Eurocommisaris verontschuldigde zich donderdag voor aanvang van de EU-top wegens de vergelijking met de deportaties tijdens de tweede wereldoorlog die ze maakte, maar dat kon de gemoederen blijkbaar niet bedaren.

Tijdens de lunch was er naar verluidt een 'luidruchtige woordenwisseling' tussen Sarkozy en voorzitter voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie.

Onze partners