Frankrijk: Celstraf voor FN-kandidate die zwarte minister aap noemde

15/07/14 om 23:58 - Bijgewerkt op 16/07/14 om 04:01

Anne-Sophie Leclère, een gewezen kandidate van het extreemrechtse partij National, is tot negen maanden cel veroordeeld. Ze had minister van Justitie Christiane Taubira met een aap vergeleken.

Frankrijk: Celstraf voor FN-kandidate die zwarte minister aap noemde

De Franse minister van Justitie Christiane Taubira. © BELGAIMAGE

Leclère mag zich ook vijf jaar lang niet meer verkiesbaar stellen. Christiane Taubira is geboren in Frans Guyana en heeft een zwarte huidkleur.

De veroordeelde politica kreeg daarnaast nog een boete van 50.000 euro. De partij Front National werd veroordeeld tot het betalen van een boete van 30.000 euro. De rechtbank van Cayenne (Frans Guyana) sprak daarmee een zwaardere straf uit dan het openbaar ministerie had geëist.

'Niets met racisme te maken'

Leclère had vorig jaar op haar Facebook-pagina een foto van een klein aapje geplaatst, met daarnaast een foto van Taubira. Bij de afbeelding van de aap stond "op (de leeftijd van) 18 maanden" geschreven, onder die van de minister stond "nu".

Toen de televisiezender France 2 haar om uitleg vroeg, stelde ze dat die afbeelding "niets met racisme" te maken had. "Dat was humor. Die foto werd op mijn Facebook-pagina geplaatst en ik heb die overigens enkele dagen later weer verwijderd. Ik ben niet de auteur ervan", verdedigde ze zich.

Leclère werd op 3 december al uit het Front National gezet. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners