Frankrijk bouwt muur in Calais om migranten tegen te houden

07/09/16 om 10:06 - Bijgewerkt om 10:24

Deze maand start de bouw van een 4 meter hoge muur langs de toegangsweg naar de haven van Calais om vrachtwagens en andere voertuigen te beschermen tegen migranten die met stenen, winkelkarren en zelfs boomstammen proberen om voertuigen te doen stoppen.

Frankrijk bouwt muur in Calais om migranten tegen te houden

© REUTERS

De muur in Calais is een nieuwe poging om te verhinderen dat migranten en vluchtelingen aan boord van vrachtwagens kunnen springen die richting Groot-Brittannië rijden, zo bevestigt de nieuwe Britse minister van Migratie.

De 4 meter hoger muur maakt deel uit van een pakket Frans-Britse maatregelen om de voorzorgen in de haven van Calais te verhogen. 'Mensen raken nog steeds door', argumenteerde Brits minister Robert Goodwill in de commissie Binnenlandse Zaken. 'We hebben hekken geprobeerd, nu proberen we het met een muur.'

De bouw van de 1 kilometer lange muur langs de grote toegangsweg tot de haven van Calais begint deze maand. Beide kanten van de weg zullen ommuurd worden om vrachtwagens en andere voertuigen te beschermen tegen migranten die met stenen, winkelkarren en zelfs boomstammen proberen om de voertuigen te doen stoppen zodat ze aan boord kunnen klimmen.

Bloemen en planten

Om de visuele impact van de muur te verminderen, zullen planten en bloemen aan de muur worden aangebracht, zo schrijft de Britse krant The Guardian. De muur zal tegen het einde van het jaar afgewerkt zijn.

Het plan veroorzaakt heel wat ophef bij tegenstanders. 'Er zijn al kilometers lange hekken en veiligheidscamera's. De mensen zullen alleen maar nog verder omlopen om er voorbij te raken', zegt François Guennoc van Auberge des Migrants, een Franse hulpverleningsorganisatie.

'Als je muren bouwt in de wereld, zullen mensen altijd wel een manier vinden om er omheen te lopen. Het is geldverspilling en het maakt het alleen maar gevaarlijker voor de mensen. De tarieven van mensensmokkelaars zal stijgen en migranten zullen steeds meer risico's nemen.' (TE)

Onze partners