Franklinexpeditie: teruggevonden wrak is HMS Erebus

02/10/14 om 01:39 - Bijgewerkt om 01:39

In het Canadese parlement kondigde premier Stephen Harper aan dat het teruggevonden wrak van de Franklinexpeditie geïdentificeerd is als de HMS Erebus, het schip van waarop John Franklin de expeditie leidde. Dat is uitgemaakt nadat duikers het wrak hebben opgemeten.

Franklinexpeditie: teruggevonden wrak is HMS Erebus

HMS Erebus © Reuters

Over het verdwijnen van deFranklinexpeditie, die in 1845 uit Groot-Brittannië vertrok in de hoop via Noord-Canada een makkelijke zeeroute naar Azië te vinden, is heel weinig met zekerheid bekend. Toen men begin september in de Arctische wateren via sonarbeelden een wrak vond, 11 meter onder de zeespiegel, dat meteen met de tocht van Franklin werd geassocieerd, leek dat de belofte in te houden op snelle verduidelijking.

Volgens de duikers is het nog lang niet zover. Ze hebben tot dusver in totaal 12 uur onder water gefilmd, in water dat 1 graad warm is, en hebben alleen nog de buitenkant onderzocht.

Op basis van de vorm en de afmetingen zeggen ze wel met zekerheid te kunnen stellen dat het schip de Erebus is, en niet de HMS Terror, het andere schip van de expeditie.

Plaats van overlijden?

In 1846 geraakten de schepen vast in het ijs, en kwamen nooit meer vrij. In juni 1847 stierf expeditieleider John Franklin onder onopgehelderde omstandigheden, mogelijks aan boord van de Erebus.

Overlevende manschappen, die op een eiland overwinterden, begonnen negen maanden later aan een tocht over het ijs, in de hoop het Canadese vasteland te bereiken. Sommigen bereikten inderdaad land, maar stierven daar van ontbering.

Men hoopt onder meer via papieren aan boord uit te vissen wat er allemaal is foutgegaan.

Ook zal na verloop van tijd moeten beslist worden of men het wrak naar boven wil halen, of het zal laten waar het ligt.

De onderzoekers houden de precieze vindplaats vooralsnog geheim, kwestie van rovers af te houden.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners