François Hollande wint eerste ronde presidentsverkiezingen

23/04/12 om 06:22 - Bijgewerkt om 06:22

Hollande behaalde 28,63 procent. Uittredend president Nicolas Sarkozy scoorde 27,18 procent. De opkomst bedroeg ongeveer 79,47 procent.

François Hollande wint eerste ronde presidentsverkiezingen

© Reuters

Socialist François Hollande heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk gewonnen, maar met een kleinere voorsprong dan eerst aangenomen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken behaalde Hollande 28,63 procent. Uittredend president Nicolas Sarkozy behaalde 27,18 procent. De opkomst bedroeg ongeveer 79,47 procent.

Hollande heeft er vertrouwen in dat hij Sarkozy van de macht zal kunnen verdrijven. Hollande, die Sarkozy bekampt in de tweede ronde, lijkt verzekerd van de stemmen van extreemlinks en de ecologisten. De uittredende president lijkt te kunnen rekenen op veel minder stemmen.

"Ik heb vertrouwen", zei Hollande, die zichzelf het "best geplaatst" noemt om de volgende president te worden. Hij erkende ook dat het extreemrechtse Front National nooit zo'n hoge score heeft behaald. "Het is een nieuw signaal dat om een reactie vraagt."

Ook de uittredende president zei "vertrouwen" te hebben, en riep op tot drie debatten met zijn concurrent. Hollande heeft dat al geweigerd, en wil maar één debat, zoals de gewoonte is.

Opvallend resultaat Front National
Marine Le Pen, de voorzitster van het extreem rechtse Front National, werd derde met 17,9 procent. Het is het grootste succes dat de partij bij een presidentsverkiezing ooit bereikt heeft. Haar vader, Jean-Marie Le Pen, haalde in 2002 16,86 procent van de stemmen, maar mocht het toen wel opnemen tegen Jacques Chirac in de tweede ronde.

Le Pen zegt dat de "strijd om Frankrijk pas begonnen is" en dat "niets nog is zoals voorheen". Ze vindt dat ze het "systeem heeft doen beven". Haar entourage zegt dat ze voor 1 mei een standpunt zal innemen voor de tweede ronde.

Jean-Luc Mélenchon (11,11 procent), de kandidaat van extreemlinks die vierde werd, plukte de vruchten van een geslaagde campagne, zelfs al scoorde hij beter in de peilingen en ambieerde hij een derde plaats. "Ons volk lijkt vastbesloten om de pagina om te slaan na jaren Nicolas Sarkozy."

Centrumkandidaat François Bayrou haalde met 9,13 procent dan weer veel minder dan de 18,57 procent in 2007. "Dat is niet de score die we verwachtten." Bayrou zei dat hij zich tot de twee grootste kandidaten zou richten, en een standpunt zou innemen voor de tweede ronde rekening houdend met hun antwoorden.

De ecologiste Eva Joly, die zesde eindigde, riep ten slotte op "alles te doen" om het "Sarkozisme" vaarwel te zeggen, en zich te scharen achter Hollande. Die laatste heeft Joly en Mélenchon al bedankt voor hun oproep om voor hem te stemmen in de tweede ronde. (Belga/TE)

Onze partners